Verbinding met Alles!

Ik ga naar beneden, door mijn tunnel in de aarde. Eenmaal beneden, sta ik knipperend met mijn ogen tegen het licht, om mij heen te kijken. Kraai en mijn Gids staan al op mij te wachten. “Ik zou graag mijn voorouders ontmoeten,” zeg ik tegen hen. Ze knikken, het is prima. We gaan op een reis door de benedenwereld. Het is een lange reis. We reizen door vier elementen: door het water, door het vuur, de aarde en de lucht. Wat handig dat mijn krachtdier een vogel is, bedenk ik, nu kan ik vliegen op zijn rug! Ik voel me vrij en licht.
Een voorbeeld van  het begin van een sjamaanse reis.

Sjamanisme. Zo oud als de wereld. Sjamaan is een woord uit de taal van de Toengoezen in Centraal-Azië. Een benaming voor een persoon die kan binnen treden in gewoonlijk niet-waarneembare realiteiten van de spirituele wereld. De sjamaan kan daar hulp vragen voor hem/haarzelf of anderen. Taalgeleerden zijn het niet eens over de etymologie (oorsprong) van het woord. Waar stamt het van af? Wat was de oorspronkelijke betekenis ervan? Als je het wat verder onderzoekt dan blijkt dat alle inheemse volken een of andere vorm van sjamanisme kenden. Het is van alle volken en alle tijden, hoewel het in sommige perioden in het verborgene bleef.
Sjamanisme is op zich geen religie. Het kan wel bestaan naast een religie. En maakt soms onderdeel uit van een religieuze stroming. Zoals bij het Tibetaans Boeddhisme.

Een ding is wel zeker: er is zo goed als geen inheems volk dat het zelf sjamanisme noemt, laat staan dan een lid ervan zichzelf sjamaan noemt. Dat is meer iets van het Westen. Net zoals de Eskimo’s zichzelf ook in deze benaming niet herkennen. Bof ik even! Ik houd namelijk niet zo van –ismes!
Het liefst zou ik het een andere naam geven. ‘Verbinding met alles’. Dat is het!

Wij delen op Aarde allemaal dezelfde lucht, dezelfde aarde, hetzelfde water, hetzelfde vuur en dezelfde Bron. Wij zijn in feite één. Dat bewijzen zelfs moderne wetenschappers met de kwantum-theorie.

Via jouw waarneming (perceptie) ervaar je de wereld om je heen. Je kunt dingen waarnemen die stoffelijk zijn: je huis, de bomen, de bloemen. Die neem je waar door te zien met je ogen, te ruiken en te horen of zelfs voelen met je handen. De fijnere waarneming is er daarbij ook. Sommige mensen zijn daar een natuurtalent in en anderen kunnen dat gewoon leren. Ik durf zelfs te stellen dat iederéén het kan leren. Echt, het is veel gemakkelijker dan wiskunde.

Denk maar eens aan het volgende. De telefoon gaat en je ‘weet’ meteen (en dan bedoel ik vóórdat je hebt opgenomen…) dat het je vriend of vriendin is die belt! Ik heb het ook wel eens met mijn fotocamera. Dan ga ik de deur uit en ik zie mijn cameratas ‘opeens’ staan. Ik denk nog: ‘nee, geen zin om daarmee te zeulen’. Geheid dat zich dan later een bijzonder fotomoment voordoet en ik spijt heb dat ik die camera niet heb meegenomen! Herkenbaar? Zo weet je vast zelf ook nog een aantal van dit soort voorvallen op te noemen. Je kunt er lang en breed over discussiëren waar dit soort voorkennis vandaan komt maar houd het er maar op dat je een subtiel signaal oppikt uit het overal aanwezige veld van kennis. Kwantumtheorie, weet je nog? Gewone westerse wetenschappers houden daar doorgaans niet van, want ze kunnen het niet meten. Logisch toch, de apparaten om het te meten zijn over het algemeen nog niet uitgevonden.

Je kunt dit subtiele veld van informatie heel goed leren waarnemen en verkennen met behulp van sjamaanse technieken. Ook kun je naar een sjamaan toegaan als je met een vraagstuk zit, of gewoon vindt dat je niet lekker in je vel zit. De sjamaan zal dan voor jou in dit veld op zoek gaan naar wat jou kan helpen.

 Maak eens een reis

Een van de basistechnieken van de sjamaan is ‘reizen’. Reizen op de sjamaanse manier betekent feitelijk: een reis naar binnen maken. Gewoon thuis, alleen of in een groep, met je ogen dicht, als in een meditatie. In jou ligt een wereld van kennis, die bereikbaar is door middel van een lichte trance en het maken van een reisje! Sjamanisme is echt iets voor luie mensen: de spannendste reizen maken terwijl je gewoon lekker op je rug blijft liggen!

Je kunt door het maken van een sjamaanse, innerlijke reis, elke vraag en elk concept onderzoeken en uitwerken en je krijgt precies de antwoorden die voor jou op dat moment beschikbaar zijn. En je kunt ook nog leren om jezelf te helen door het maken van een sjamaanse reis.

Er zijn natuurlijk meer manieren om een innerlijke reis te maken, maar met de sjamaanse technieken is het vrij eenvoudig om dit proces aan te leren.
De meeste sjamanen die ik ken reizen door middel van een lichte trance, die wordt opgewekt door een meditatie of het geluid van een trommel. Daar heb je geen geestverruimende middelen voor nodig!

Als  een sjamaan helingswerk doet zal hij of zij vaak reizen in het gebied van Soul. Omdat daar het meeste te doen is! Soul is het gebied van het gevoel en de emoties. De verschillende velden (zie kader) communiceren namelijk niet zo best met elkaar. Je kunt jezelf bijvoorbeeld ergens van proberen te overtuigen zodat je rationeel wel weet dat iets niet goed voor je is. Toch merk je dat je gevoel heel anders is.

Haal je verloren delen terug

De meeste problemen of verstoringen die je kunt ervaren, zijn ontstaan op het gebied van Soul. Meestal zelfs in de vroegste kinderjaren. Vaak ben je vergeten waar het om ging. Je hebt de gebeurtenis verdrongen zeggen we dan en een psycholoog spreekt van een dissociatie (isoleren van de gebeurtenis en het gevoel dat erbij hoort) .
Vaak ondervind je hiervan lastige programmeringen in je gedrag.
Iemand drukt bij jou op een van je verborgen knoppen en je reageert als een klein kind!
Vaak heb je geleerd om ermee om te gaan. Eventueel heb je geleerd de programmeringen te veranderen in andere, waar je minder last van hebt. Maar je hebt misschien al gemerkt dat je met praten erover niet veel verder komt. De knopjes worden toch steeds weer ingedrukt!

Sjamanen vinden daarom dat praten over psychologische problemen, oftewel Mind, dat probeert Soul te overtuigen, geen zin heeft. Het probleem moet in dit geval op het gebied van Soul worden opgelost. In een healingsessie opent de sjamaan het veld van Soul, om het probleem dáár aan te pakken. Deze werkwijze is uniek.

De sjamaan noemt het isoleren van de gebeurtenis en het gevoel dat erbij hoort Soul Loss. Je bent letterlijk een stukje van je ziel verloren. En meestal is het niet zomaar kwijt, maar je hebt het zelf weg gegeven! Bijvoorbeeld aan een van je ouders die je slecht behandelde maar waar je als kind natuurlijk toch veel van hield. En dat werkt nog steeds door in de relatie die je als volwassene met die ouder hebt. Of die nu in leven is of niet. Want sjamanen zijn ook in staat om in vorige of zelfs volgende levens te kijken.

Een ander, wat minder genoemd aspect van Soul Loss is Soul Theft, diefstal dus! Iemand claimt je behoorlijk en daarmee raak jij stukken van jezelf kwijt. Deze persoon doet dat meestal onbewust en dat is vaak het gevolg van zijn of haar eigen Soul Loss.  Wat zij zelf mist zoekt ze bij een ander. De sjamaan gaat op een reis om het stuk of de stukken van jouw ziel op te sporen en bij je terug te brengen (Als jij de techniek aanleert kun je dit zelf ook).

Iets teveel? Gooi het eruit!

Als de sjamaan je verloren zielsdeel heeft terug gebracht, past het meestal niet meteen! Op de plek waar het vroeger zat, heeft zich allerlei rommel opgehoopt. Allerlei energieën die helemaal niet bij jou horen. Overtuigingen of gedragingen waar je niet erg blij van wordt. Logisch eigenlijk, er zat een gat en je hebt het provisorisch gedicht. De sjamaan moet dus eerst opruiming houden. Hup, alle rommel eruit. Eventueel terugsturen naar de echte eigenaar of gewoon wegzappen. Deze werkzaamheid noemt de sjamaan Extractie.

Als alle opruiming gedaan is past je zielsdeel weer naadloos waar het hoort en ben je zo goed als nieuw! De vervelende gebeurtenis is misschien niet uitgewist, want die is gewoon gebeurd. Maar de gevolgen ervan, de vervelende programmeringen, zijn stopgezet. Accepteer dat het weg is en haal het vooral niet terug! Weg is weg en opgeruimd staat netjes!

Sjamanen vind je bij alle inheemse volken, op ieder continent op Aarde. Nu en vroeger, in de Oudheid, en nog lang daarvóór. In de VS is sinds de 60-er jaren een nieuwe manier ontstaan om sjamaanse technieken te combineren met wetenschap uit de psychologie en psychiatrie. De sjamaanse technieken werden geleerd van sjamanen uit de Indiaanse volken van de VS. Grondlegger van dit zogenaamde ‘core sjamanisme’ is Michael Harner.

Ben ik een sjamaan?

Bij meerdere inheemse volken is en was een sjamaan iemand die door een persoonlijke crisis buitengewone kwaliteiten verkreeg. Meestal stonden alle leden van de stam ook zelf in direct contact met de natuur om zich heen. Soms kon de sjamaan dat net iets beter dan zij zelf en werd daarom gezien als de bemiddelaar voor de stamleden. Dan werd dat een min of meer officiële functie en konden de stamleden zich wijden aan andere taken. Ook was sjamaan zijn wel overerfbaar, het ‘zat in de familie’. Een sjamaan was tevens medicijnvrouw of –man maar een medicijnman hoeft niet per definitie sjamaan te zijn. Ook westerse sjamanen zijn tegenwoordig vaak door een persoonlijke crisis ‘open’ gegaan. Of ze hebben besloten het roer om te gooien en een opleiding te gaan volgen. Ik noem het graag een ambacht, wat je gewoon kunt leren! Niet uit een boek, hoewel boeken zeker behulpzaam kunnen zijn, maar door het te doen.
Mag je jezelf dan sjamaan noemen? Dat staat ter discussie. Sommigen vinden dat alleen mensen uit inheemse volken zichzelf nog zo mogen noemen. Sjamaan is een titel die je moet krijgen of verdienen, vinden zij. Anderen maakt het niet uit.

Heel lang heb ik mijzelf sjamaanse healing facilitator genoemd (in het Engels klinkt het beter!). Er zijn echt – en nu vallen misschien een hoop mensen over mij heen – géén healers op deze planeet, alleen facilitators! Ik ben er namelijk van overtuigd dat het NIET de sjamaan is die het doet. Je doet het uiteindelijk zelf! Jouw ziel wil geheeld worden en biedt je daarvoor de gelegenheid. De sjamaan opent de ruimte waarin dit wonder kan gebeuren en is het doorgeefluik of de verloskundige voor de nieuwe jij.

Ik wens je een mooie reis!

 Dit artikel is verschenen in het decembernummer 2011 van Choicez Magazine.

 

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoeken in deze site

Alle blogs