Overtreffende trap van vergeving

Hieronder vind je twee video’s van Toni Elizabeth Sar’h. Ze geeft een oefening die mij enorm heeft geholpen om door issues met personen heen te komen. Voel je iets voor een persoon, onverklaarbare of te verklaren irritatie, afwijzing, trauma? Of voel je je aangetrokken tot iemand maar je weet niet waarom? Je hebt in ieder geval samen nog iets uit te werken.

Een gesprek is altijd goed. Daarnaast, en als dat niet kan, is deze meditatieoefening erg krachtig. Je kunt er de onzichtbare banden die aan jullie blijven trekken, en die jullie belemmeren, mee verbreken. Je kunt een diepe staat van vergeving bereiken.

Ook kun je deze oefening gebruiken voor meerdere personen tegelijk, of voor een situatie of om jezelf absolutie te geven.

Toni spreekt over absolutie. Dat is eigenlijk de overtreffende trap van vergeving. Hier volgt eerst een vertaling van de uitleg die ze geeft. En dan een vertaling van de meditatie. Leuk als je een reactie onder dit artikel achterlaat!

To absolve: Set or declare (someone) free from blame, guilt, or responsibility.

Je kunt natuurlijk  kiezen of je de meditatie met de vertaling doet, of dat je Toni in het Engels je door de meditatie laat leiden.

Uitleg vooraf

De video met uitleg vooraf staat onder deze tekst. Hier volgt mijn vertaling.

Ik wil het met je hebben over absolutie. Sommige mensen denken, dat het vergeving betekent. Dat is niet zo. Vergeving heeft een kanttekening. Het zegt: ‘jij deed me iets aan, jij deed iets wat ik niet leuk vind’. En ik zal je vergeven, omdat ik van je houd. Ik zal van je blijven houden en het je niet nadragen. En toch, jij en ik weten dat het niet per sé zo is, nietwaar?
Want ergens diep van binnen, ergens in je achterhoofd, vraag je je toch af of die persoon het opnieuw zou doen! Dus vergeving zal nooit helemaal compleet zijn.

Je intenties zijn goed, niets mis mee. Maar toch, er is nog iets extra’ nodig. Sommigen noemen het kwantumvergeving.  En dát is absolutie! Het betekent dat je de ervaring neemt met die andere persoon, of wat de kwestie ook is (en soms zijn het meerdere personen), en je gaat die letterlijk oplossen.
To absolve, dissolve in het engels. Die komen beiden van het woord solutie. En dat betekent in feite: iets weer vloeibaar maken. Het is iets weer in de energiestroom brengen, recyclen, composteren, om het zo te zetten. Zodat de energie gebruikt kan worden om iets anders te creëren.

En dan hoort het niet meer bij jou! Het zit niet meer in je geheugenbankje. Het is niet meer die aap op je schouder, waar je je constant van bewust was.

Absolutie is de grootste genade, het grootste geschenk dat wij onszelf, de ander en de wereld kunnen geven!

Hieronder eerst de uitleg van Toni, de video is uit 2008 en nog steeds heel waardevol. De video is in het engels. Onder de video mijn vertaling.

De meditatie

Als je de meditatie doet, ga dan gemakkelijk zitten of liggen. Zorg dat je niet gestoord kunt worden. Doe je de meditatie vanaf deze tekst, dan kun je ook zachte muziek opzetten die je erbij helpt. Bedenk van tevoren welke persoon je absolutie wilt geven. Het kan ook met een groep personen of een situatie of jezelf!

Gebruik de door mij vertaalde meditatie in Soundcloud:

De tekst:

Je bent op het punt om een prachtige reis te beginnen. De reis naar absolutie en dat verschilt van vergeving. Vergeving zegt: “Je deed iets fout en ik vergeef je.” Absolutie zegt: “Er is geen fout, we hebben eenvoudigweg samen een ervaring gehad.”

Kies een persoon of een situatie waar je absolutie aan wilt geven. Dit ritueel wordt uitgesproken op een manier die beiden ondersteunt.

We beginnen samen deze reis. Je staat op het punt om jezelf te bevrijden van de last die je met je meedraagt. You absolve to dissolve to resolve. Je lost het op!

Sluit je ogen en haal eens lekker diep adem. Relax, laat je schouders hangen, neem je plek in waar je zit.

Laten we samen door de stappen lopen die nodig zijn voor de absolutie van een persoon of situatie waarvan je het niet voor mogelijk hield dat je die ooit zou kunnen vergeven. Zelfs als het jouzelf betreft, dat is meestal de grootste stap.

Bij absolutie is er geen sprake van vergeving. Want er is niets om te vergeven! In absolutie is er het weten, dat jullie een ervaring hadden. Dat is alles.

We zullen niet alleen deze persoon, personen of de situatie absolutie geven, we zullen ook de gevoelens ervaren, waardoor we dachten dat deze persoon of situatie niet te vergeven viel.

Neem nog eens een paar diepe ademhalingen.

Zie jezelf staan in een groot groen veld. Groen gras rondom je. Prachtige wilde bloemen. De zon schijnt. Het is een prachtige dag en je voelt je geweldig.

De persoon (of personen) waar het om gaat loopt naar je toe. Met de situatie waar het om gaat. Deze persoon, deze situatie, die jij steeds niet kon vergeven of absolutie geven.

Terwijl je daar zo staat, kijkend naar deze persoon, personen of situatie: Stop. Kijk eerst eens hoe jij je voelt op dit moment.

Angst? Oordeel? Geagiteerdheid? Weerzin? Teleurstelling? Verraad? Laat die gevoelens komen. Je zou willen dat het anders was.

Welk gevoel houdt jou af van het geven van absolutie aan deze persoon? Voel deze emotie helemaal. Trek je niet terug! Sta jezelf toe om het helemaal te voelen. Dompel jezelf erin onder.

Het is een deel van jou. Het ís jou. Sta het toe. Accepteer het. Dit is hoe IK me voel. Dit is hoe IK me WERKELIJK voel. Dit is hoe ik me voel over MIJ.

……..

Nu steek je je hand uit en je pakt de hand van die ander. Hoe voelt het om die hand te pakken? Sta jezelf toe om het te voelen tot in elke cel van je lichaam.

En als het niet om een persoon gaat maar een situatie, voel dat je er helemaal midden in zit. Als het om jezelf gaat, focus dan op je hart. Zie wat je hart je te zeggen heeft over je gevoel van niets waard zijn, over je angsten dat je iets fout doet, of niet genoeg doet. Hoe voelt dat? Laat het gevoel elke cel van je lichaam doordrenken. Dit is waar ik ben, dit is wat er aan de hand is. Ik vind het niet fijn, maar dit ben ik.

…..

Nu loop je door het veld, met die persoon, personen en die situatie. Een eindje voor jullie, zie je een prachtig gouden licht. Het is heel groot, heel helder en schitterend. Alles wat je nu wilt, is één worden met dat gouden licht.

Het trekt je aan. Recht voor je zie je een ingang in het gouden licht. Jullie beginnen er samen naar toe te lopen. Jullie lopen doorheen.

En check weer hoe het voelt, om met deze persoon, personen hier doorheen te lopen. Jullie lopen in het gouden licht. Het omhult je helemaal, het straalt in al je cellen en zij voelen het ook.

Nu je zo in dit prachtige gouden licht loopt, sta jezelf toe om het hele scala aan gevoelens daadwerkelijk te voelen. Trek je niet terug. Er is geen schaamte. Geen oordeel. Het is alleen maar gevoel. Kijk naar de personen en de situatie.

Voel nu nog eens hoe het is om je onwaardig te voelen, om fouten te maken. Hoe voelt dat nu in dit licht?

Vergeet niet, wat je nu aan het doen bent, zal je veranderen!

Zoek een fijne plek in dit prachtige licht om samen te gaan zitten. In het groene gras, omringd door het gouden licht. Tegenover elkaar. Misschien wil die ander dat niet, maar ze gaan dingen anders zien, juist door dat gouden licht.

Of als het alleen om jou gaat, voel hoe fijn het is om in het gouden licht te zitten.

Maak het jezelf gemakkelijk in het koele gras en voel.. Je hoeft niets te doen, behalve daar samen zitten. Het licht en de aarde dragen je.

Adem nog eens een paar keer diep in en uit.

…..

Als je met een ander bent, kijk die dan in de ogen. Als het om jezelf gaat, kijk eens diep in je hart.

Begin dan om de persoon tegenover je te vullen met het gouden licht. Helemaal, vanaf het hoofd naar beneden, de schouders, het lijf, de benen, tot aan de voeten. Vul ze helemaal met het gouden licht! Zodat er alleen nog maar gouden licht tegenover je is. Ze ZIJN het gouden licht geworden.

En zeg tegen hen: “Ik geef je absolutie voor alle fouten. We hadden simpelweg een ervaring samen.”

Doe nu het zelfde voor jezelf. Vul jezelf helemaal met het gouden licht, van top tot teen. Je bent alleen maar gouden licht. Nu zijn jullie wezens van gouden licht, zittend in het gouden licht.

Geef jezelf nu absolutie van alle wandaden, alle fouten. Die zijn er niet. Je hebt alleen een ervaring. Je bent het goddelijke Ik Ben, je kunt niets verkeerd doen. Alles wat je liefdevol wenst is perfect, accepteer het.

Laat jezelf nu samenvloeien met de ander, de anderen. Als het alleen om jou gaat, los jezelf op in het gouden licht. Word één met alles, zodat alles wat je ziet, hoort, ruikt, ervaart is het licht van de Bron, de oneindige Ik Ben, de Bron waaruit je bent gecreëerd. Die Bron die de Aarde zo smachtend wil ervaren en voelen.

…..

En strek jezelf als één wezen nu uit over de hele wereld, de aarde vullend met het gouden licht. Omarm het, creëer eruit enkel vrede, compassie, dankbaarheid, liefde en waardering.

…..

Weet dat jullie, jezelf en de groep alle ervaringen die jullie samen hadden, absolutie hebben gegeven. Er is geen foute actie. Je bent bevrijd van alle pijn, alle letsel. En je hebt deze ervaring van absolutie naar de aarde gebracht

Deel dit ritueel met de wereld, laat het de manier zijn waarop jij door jouw realiteit beweegt. De essentie van absolutie zit nu in jou, je lichaam, je geest, je hart en je ziel.

Je bent nu één met de realiteit die zegt: Ik ben goddelijk, ik oordeel niet, ik heb enkel een ervaring. En ik heb een vrije ervaring met jou.

.…

Als je klaar bent, open dan je ogen. Beweeg, rek je uit, stamp met je voeten. Raak de aarde aan met je handen.

En besef dat jij hier bent, op de Aarde die jij zojuist hebt geholpen!

Als je klaar bent, open dan je ogen. Beweeg, rek je uit, stamp met je voeten. En besef dat jij hier bent, op de Aarde die jij zojuist hebt geholpen!

Hieronder vind je de nieuwe versie van de meditatie uit 2008, door Toni, dus in het Engels.

Toni Elisabeth Sar’h, haar website vind je hier.

Delen:

3 Replies to “Overtreffende trap van vergeving”

  1. Ik schreef:

    Heftig hoor. De gevoelens die bovenkomen bij deze meditatie!
    Zat blijkbaar heel diep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoeken in deze site

Alle blogs