Over causale communicatie

De meeste mensen koppelen sjamanisme aan drums, eikebomen of Amerikaanse Indianen. De manier waarop ik het woord sjamanisme wil gebruiken is veel uitgebreider dan dat. Antropologen hebben ontdekt dat vele oeroude sjamaanse tradities in de stammenculturen vrijwel ongewijzigd zijn gebleven. We zien ook dat veel van die sjamaanse tradities zijn opgenomen in de zich ontwikkelende spirituele tradities.

Veel van de gebruiken van boeddhisten, hindoes en soefi’s zijn dus eigenlijk sjamaans van origine, wat betekent dat zij het gewone bewustzijn proberen te verschuiven in een ruimere, van waaruit een geheel andere manier van communicatie ontspruit. Zulke communicatie, die ik graag causale communicatie noem, heeft een ander effect dan gewone mondelinge communicatie. In het bijzonder in healingsituaties of wanneer specifieke problemen optreden, blijkt causale communicatie veel effectiever dan verbale communicatie.

Onbewust en effectiever

Causale communicatie is niet exotisch, de meeste mensen gebruiken het onbewust, iedere dag. Gewone reclame en PR gebruiken aspecten van cuasale communicatie om in mensen gevoelens op te wekken die hun doel ondersteunen. Als causale communicatie wordt gebruikt met het doel van healing of met de bedoeling om specifieke innerlijke problemen of blokkades op te lossen, op een spirituele queeste, dan zal causale communicatie vele malen effectiever zijn dan gewone verbale communicatie.

Causale communicatie heeft geen woorden nodig om contact te leggen. In feite is het brein, met zijn voortdurende denken in concepten en rationalisaties, heel vaak een obstakel voor causale communicatie. Muziek en geluid vormen een veel effectievere manier voor dit doel.

Ik gebruik drums, fluit en harp om causale communicatie (op een bewuste wijze) tot stand te brengen. De geluiden zijn niet de communicatie maar ze bereiden de ruimte voor waarin causale communicatie mogelijk wordt. Heel effectieve causale communicatie heeft vaak niet meer nodig dan een paar minuten!

Sjamaans perspectief

Om causale communicatie plaats te vinden vanuit sjamaans perspectief, is het nodig dat de healer in een bepaalde staat van bewustzijn is. Het is geen methode, de healer en zijn/haar staat, ZIJN de methode. Zoals communicerende vaten, als de staat van bewustzijn van de healer juist is afgesteld, dan trekt hij diegene die dat nodig heeft ook in die staat. Sommige mensen zijn zich bewust van deze bewustzijnsverschuiving, anderen worden gewoon ‘uitgezet’ en vallen in slaap. Het ligt in de aard van causale communicatie, in tegenstelling tot de gebruikelijke therapiemethodes, dat of men zich nu bewust is ervan of niet, het absoluut niets uitmaakt voor de uitkomst van de ontmoeting. Causale communicatie omzeilt namelijk in zijn geheel de bewuste processen, omdat het eenvoudig het BEWUSTZIJN omzeilt.

Muziek doet hetzelfde. Het is zo’n krachtig voertuig! Echter, ook muziek kan alleen de causale communicatie effectief ondersteunen als degene die de muziek speelt in de juiste staat van bewustzijn verkeert. Dat is een eerste voorwaarde waardoor causale communicatie mogelijk wordt.

De Weg van de Schoonheid en sjamanisme, door abHabib Abbah.Vertaling: sjaMama.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoeken in deze site

Alle blogs