Doe-het-zelf: liefde zonder voorwaarden

Passionele liefde, allesverzengende liefde, stille liefde, onopgemerkte liefde, kalverliefde, hoofse liefde, dierenliefde, liefde voor je kind, naastenliefde, prille liefde, onvoorwaardelijke liefde. Stop.

Onvoorwaardelijke liefde. Liefde ZONDER voorwaarden. Kan dat? Als kind was ik gefascineerd door de verhalen over Jezus. Hij hield oprecht van alle mensen. Van de ongeneeslijk zieke tot de rijke stinkerd. Hij benaderde ieder met oprechte belangstellig, respect en vooral liefde. Dat wilde ik ook! Ik besloot om dominee te worden. Het leek me dat je daarmee het dichtst de liefde van Jezus kon benaderen.

Inmiddels een half leven verder,  ben ik geen dominee geworden. 😉 Wel heb ik het thema LIEFDE in alle variaties onderzocht en ondervonden. Tussen alle liefdesperikelen door bleef het idee van liefde zonder voorwaarden overeind. We hebben denk ik allemaal wat van de figuur van Jezus in ons. En ja, wij kunnen dat ook. Er zijn simpele oefeningen voor om je hartje zover te krijgen.

Ja. Je HART. De zetel van de liefde zonder voorwaarden. Veel vormen van liefde, of verliefdheid, voel je ook in andere lichaamsdelen. De vlinders in je buik. Pure lust. Twijfel in je hoofd. Er zijn altijd bijkomende gedachten en emoties. Liefde zonder voorwaarden is zonder gedoe. Zonder fladderende emoties. Zonder iets terug te verwachten. Simpelweg je hart openzetten voor een ander.

Wil je dat? Je hart openzetten? Ga het experiment eens aan. Het is niet moeilijk.

Oefening

Ga lekker zitten en ontspan je. Luister naar fijne muziek of kijk naar een schattige foto van je lievelingsdier. Doe nu je ogen dicht. Haal een paar maal rustig en wat dieper adem. Maak dan in gedachten en trapje van je hoofd naar je hart. Loop het trapje af en arriveer in je hart. Het is jouw veilige kamertje. Richt het in zoals jij wilt. Een knapperend haardvuurtje, een luie stoel, het kan allemaal. Ga in die luie stoel zitten en ontspan. Stel je dan voor dat er twee ogen in je hart zitten. Doe de ogen open en kijk naar buiten! Doe nu ook je fysieke ogen open. Hé, je kijkt nu met twee paar ogen! En voel eens hoe de energie stroomt. Liefdesenergie. Kijk nu naar de dingen om je heen. Is je waarneming anders? Over sommige dingen had je eerst een oordeel. “Wat een mooi schilderij heb ik toch.” “Dat tapijtje is zo vuil, het moet nodig vervangen.” En, kijk je nu anders? Misschien zonder te oordelen?

Misschien vind je het leuk om deze oefening een tijdje dagelijks te doen. Als het kan meerdere keren per dag. Na een paar keer kun je het overal. Ook als je op de bus staat te wachten. Of in de auto zit. Hoe kijk je nu naar de mensen om je heen?

Deze oefening bevordert wat boeddhisten MINDFULNESS noemen. Liefdevolle aandacht. Doe het eens in de supermarkt, als je afrekent aan de kassa. Voel wat er gebeurt. Merkt de caissière  jouw energie op? Observeer.

Moet je een moeilijk gesprek voeren op je werk? Ga in je hart zitten en kijk dan eens hoe het gesprek verloopt. Voel het verschil.

In het begin zul je regelmatig constateren dat je er weer uit floept. Geen nood. Gewoon weer het trapje maken en naar beneden lopen. Het went. Een belletje aan je tas dat je eraan herinnert, iedere keer dat je het hoort, is ook een leuke oplossing. Of een code met jezelf afspreken.

Ben je gevoelig voor energieën van andere mensen? Beetje huiverig om deze oefening te doen, voor het geval dat anderen dan te snel ‘bij je binnen zitten’? Hoeft niet. Als jij in je hart zit is dat helemaal gevuld met JOUW energie. Er kan niets in dat niet goed voor jou is.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoeken in deze site

Alle blogs