Dus jij denkt dat… sjamanisme een religie is?

Op Facebook zag ik een discussie over sjamanisme en religie. Iemand wilde de vrijheid om zijn religie, het sjamanisme, uit te oefenen en stelde het gelijk met bijvoorbeeld christendom en islam.

Deze gedachten komen bij mij op… Mijn waarheid. Mijn gedachten. Doe ermee wat je wil.

Gedachten…

Sjamanisme is geen religie of godsdienst.  Wat is religie of godsdienst dan? Ik citeer Wikipedia: “Onder religie (van het Latijn religio, zie verder Etymologie) wordt gewoonlijk een van de vele vormen van zingeving, of het zoeken naar betekenisvolle verbindingen, verstaan, waarbij meestal een hogere macht, opperwezen of god centraal staat. In bredere zin duidt het woord ‘religie’ op een algemenere vorm van spiritualiteit, gevoelens, gedachten met betrekking tot de zin van het leven. Deze religiositeit kan al dan niet beschouwd worden in relatie tot een macht, of manifestaties van een macht, of een (bewust) niet nader gedefinieerd beginsel, essentie of entiteit. Het gaat daarom dus niet per se om een identiteit, een persoon. Vaak ook wordt de term geloof gebruikt. In monotheïstische religies wordt ook het specifiekere begrip godsdienst gebruikt. In polytheïstische religies spreekt men daarentegen over een godendom.”

Let op dat het woord religie dus in ieder geval afkomstig is uit het Latijn. De taal van de mannelijke onderdrukkende goden (zie verderop). Religie heeft tegenwoordig meer de betekenis gekregen van spiritualiteit, zonder daaraan een god te koppelen, aldus Wikipedia. Nogmaals, let op. De deur van de NewAge val staat al op een kier en het aas is vers.

Wat is sjamanisme dan wel? Behalve een bedacht woord (bedacht door westerse antropologen)….  het is WETEN. Heel diep WETEN. Wil je een moderne term? Kwantumtheorie, het weten dat wij allen energetisch verbonden zijn. Een sjamaan  hoort een waarheidsvinder te zijn, die altijd op zoek is naar de allerdiepste oorzaak van iets. Zij moet in staat zijn om op het adelaar/condorniveau te kijken en alle niveaus te beheersen.

De sjamaans heeft contact met de sterrenaties. Zij weet dat ieder plantje, dier, mens, steen, ster en planeet een levend wezen is, en dat die allen met elkaar in contact staan. Bij de natuurvolken wist ieder stamlid dat en ieder had de mogelijkheid om dat zelf te ervaren. Sjamaan is een woord dat antropologen bedacht hebben.
Zo verschillend als de natuurvolken waren, zo verschillend waren hun spirituele leiders en hun functies. Zij waren vaak de mensen die de ceremonies uitvoerden voor hun stam en de zieken genazen, orakels raadpleegden enzovoort. En met name zieken genezen konden ze alleen doen als ze naar de allerdiepste oorzaak van de ziekte konden kijken. Konden ze dat niet, dan bleef het bij symptoombestrijding.

Vanwege de kunde om heel diep te kijken, beseft de sjamaan dat de godsdiensten ooit op aarde zijn geplant om verdeeldheid en onderdrukking te brengen. Toen de kerken leeg begonnen te lopen bedacht de Elite de NewAge. Het is gewoon een andere manier om ons bezig te houden. Eerst was dat met bidden en doen wat de pastoor zei. Nu met het ‘love and light’ syndroom.

Een sjamaan is geen beoefenaar of uitoefenaar van een religie. Een sport kun je beoefenen, Sjamaan ben je. Je wordt ertoe geroepen. Of niet.

Shaman woman by Elende on Deviant ArtDe allereerste sjamanen waren vrouwen. Deze vrouwen kwamen bij elkaar om de kracht van creatie te eren. Zij wisten hoe de processen van creatie op aarde en in de kosmos werkten. Zij zorgden voor de vonk die nodig was. Ze werden daarin begeleid en gesteund door de scheppers van de eerste mensen op aarde, die net zoals zij vanuit een vrouwelijke omgeving kwamen.
Later kwamen er ándere scheppers, uit een mannelijk deel van de kosmos. Zij fluisterden de mannen op aarde in dat het wel erg oneerlijk voor hen was dat de vrouwen de dienst uitmaakten. Mannen hadden toch meer spierkracht, of niet soms?
De mannen begonnen argwaan te kijken naar hun vrouwen, die ze voorheen hadden geëerd. Ze namen de kennis en de rituelen van de vrouwen, die ze niet voor 100% meer begrepen, en gaven er hun eigen draai aan.
Toen er meer van de kennis van vrouwen verloren ging, bedachten de mannen een eigen creatie-theorie. Niet de vrouwelijke baarmoeder was de zetel van het begin van een nieuw mens, maar het mannelijke zaad. Omdat hun goden mannelijk waren, vonden ze dat zij de vonk der schepping waren.
De geheime kennis van de vrouwen bestond nog wel, maar werd vervormd en gebruikt voor magie. En niet alleen witte magie. De nu nieuwe mannelijke sjamanen konden er hun macht mee verstevigen. De vrouwelijke sjamanen die hun eigen kennis wilden bewaren moesten dat veelal in het geheim doen.
Zo werd de basis gelegd voor de verschillende godsdiensten die op aarde ‘ontstonden’.
Ontstonden tussen aanhalingstekens, ja. Want de mannelijke ‘goden’ waren nog steeds achter de schermen aanwezig om hun manipulaties uit te voeren.

Kan een man dan geen sjamaan zijn? Ik denk het wel. Als die sjamaan zicht de aloude sjamaanse waarden herinnert en niet de gebruikelijke onderdrukkende, misbruikende energie hanteert. Een mooi voorbeeld zijn de Peruaanse Q’eros, die toegewijd zijn aan Pacha Mama (Moeder Aarde). In de NewAge val zitten helaas ook vele mensen die het slachtoffer zijn van ingefluisterde fantasieën, maar ook van mannen die onder het mom van sjamanisme vrouwen in hun kringetje verzamelen om energetisch van te ’tanken’.

Nu, in 2013, zijn we ook massaal aan het ontwaken. En we komen erachter dat de huidige mannelijke structuren niet meer werken. En dat de nog veel oudere, vrouwelijke manieren weer aandacht moeten krijgen. We gaan ons weer herinneren hoe dat zit.. en we vertellen het door aan elkaar en onze kinderen. Uiteindelijk zullen mannelijke en vrouwelijke energie weer in balans zijn en op een prachtige manier elkaar aanvullen en met elkaar samenwerken. Hoe we dat zullen vormgeven is aan ons, scheppers. Een volgend hoofdstuk in het verhaal van planeet AARDE.

Delen:

5 Replies to “Dus jij denkt dat… sjamanisme een religie is?”

  1. Ariën schreef:

    Herkenbaar, je hebt wat meer gedetailleerder geschreven, zoals over de ‘scheppers’ waarover ik zelf had geschreven 🙂 En ook herkenbaar voor mij persoonlijk, is het energetisch ’tanken’ van mannelijke ‘sjamanen’. Vraag me ook vaak af of de mannelijke ‘sjamanen’ de ‘Call’ hebben ontvangen….
    Mooi geschreven!!

    • sjaMama schreef:

      Dankie, kan me niet meer herinneren dat ik jouw stuk over de scheppers had gelezen. Maar ben nu ook bezig met de stukken van Wes Penre en ik heb zoveel herkenningspunten. Het is soms koude harde waarheid maar wel zo dat ik blij ben dat ik niet de enige ben die deze dingen denkt en waarneemt.

  2. Jos schreef:

    Ik kwam op deze site na het boek van Olga Kharitidi (voor de 2e keer) gelezen te hebben.
    Het fascineerde mij destijds in de jaren ’90 al, dusdanig dat het me vaak voor de geest kwam en nu kruist het weer mijn pad.
    De tekening van de sjamaanse vrouw in trance bij het artikel ‘dus jij denkt dat sjamanisme een religie is?’ raakte me me meteen toen ik ’t zag.
    Mijn vraag: Van wie, wat, waar is dit schilderij? En is hier misschien ook een reproduktie van verkriijgbaar?

    tot hoors, Jos

    • sjaMama schreef:

      Hallo Jos, Dank je voor je opmerking. Ik heb expres de link intact gelaten, dus als je klikt op de foto kom je hier:
      http://elende.deviantart.com/art/Shaman-Woman-15922689 Het zal niet al te moeilijk zijn om met de maakster in contact te komen.

      Ja, ik heb Olga ook meerdere keren gelezen. Wil je je eventueel meer erin verdiepen, ga dan naar Fransje Bik, zij heeft les van Olga gehad.
      http://www.natuurlijkhelen.nl

      Olga heeft een nieuw boek uit onder haar nieuwe naam Olga Yahontova, als je zoekt bij Amazon dan vind je het, het is een ebook.

      Hartelijk, Carola

  3. Ruud schreef:

    In mijn werkstuk heb ik het oude sjamanisme WEL een religie genoemd. Er is een verbinding (religare) met iets hogers. Er zijn rituelen, er is geloof in b.v. moeder aarde. Of sjamanen nu mannen of vrouwen zijn (beide is mogelijk), het blijft een religie. Ik gan NIET vergelijken met andere religies, dat is appels en peren. Ook niet met godsdiensten. Het neo-sjamanisme is duidelijk anders. Dat heb ik geen religie genoemd.
    Overigens er is niets fout met religie, misschien wel met sommige belijders van bepaalde religies of godsdiensten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoeken in deze site

Alle blogs