Ervaringen in Coral Castle

In Florida vind je een wonderbaarlijk bouwwerk, dat vergeleken wordt met de Taj Mahal in India. Een stenen monument, met de layout van een tuin. Gebouwd van loodzware stenen, gehouwen uit het koraalgesteente dat daar de bodem vormt. En dat alles gemaakt door één man. Een man die door dit monnikenwerk zijn liefdesverdriet wilde overwinnen, zo is het verhaal. Is dat zo? Let’s go and find out!

Augustus 2010. Op een van Florida’s bijzonder hete dagen in een verder natte periode stap ik  met twee goede vrienden Coral Castle binnen. De dag begint bewolkt en daar willen we van profiteren. De vorige dag heb ik gekeken op internet  naar bezienswaardigheden en opeens plopte Coral Castle op. “Verhip”, dacht ik, “dat ligt hier om de hoek!” Dus nu ik er toch was… het stond al langer op mijn lijstje maar ik was vergeten waar het precies ligt.

Als je Coral Castle bezoekt, kun je op eigen houtje rondlopen met behulp van een pamflet met plattegrond. Of je kunt met een gids meelopen. Onze gids heet Acie, een pensionado zoals je ze hier nog zo veel aan het werk ziet.

9 ton gate met gids Acie
De 9 ton gate met gids Acie

Acie begint te vertellen over het monument dat de bouwer, Ed Leedskalnin, wilde oprichten voor zijn zestienjarige verloofde Agnes. Die hem de dag voor het huwelijk aan de kant zette! Hij vertelt over de rijke fantasie van Ed, die hoopte zijn verloofde alsnog over te halen. Met comfortabele stoelen, gehouwen uit koraal. Met een vijvertje, een waterput, een mooi stenen huis, een spiegel en zelfs een ongemakkelijke (!) stoel voor zijn schoonmoeder. En een hoekje om te zitten als je wilt nadenken, plus een grote tafel in de vorm van de staat Florida voor het grote gezin dat ze nog gaan krijgen. Ook is er een kleine tafel in de vorm van een hart, dat tot de verbeelding spreekt van de Amerikanen, die er een symbool voor de eeuwigdurende liefde in zien. Tegenwoordig wordt er zelfs getrouwd.

Zal ik jullie het echte verhaal vertellen?

In een van de hoeken zijn stenen uitgehouwen in de vorm van de hemellichamen. Zon, maan, Mercurius.  Ik weet niet meer precies wat onze opmerking over die hemellichamen was. Vervolgens raken we in een geanimeerd gesprek met de gids. Iets triggert hem. Hij kijkt ons schattend aan en zegt dan: “zal ik jullie het echte verhaal vertellen?” Allicht zeggen we ja, want we vermoeden allang dat er een hele laag onder zit.

De droge feiten kun je lezen op de officiële website. Hier staat ook het verhaal over Ed’s geliefde Agnes. De fabel over Sweet Sixteen heeft Ed (volgens Acie)  waarschijnlijk zelf in de wereld gebracht, om de aandacht af te leiden van het echte werk.  Het spreekt natuurlijk tot ieders verbeelding, dat de 16-jarige verloofde hem vlak voor het huwelijk in de steek liet. En dat hij, ziek van verliefdheid, een enorme gedrevenheid had om een monument voor zijn geliefde te maken. Er zijn tv-programma’s gemaakt over Coral Castle en rockster Billy Idol schreef er het overbekende nummer over: “Sweet Sixteen”.

Ed Leedskalnin is volgens de biografie geboren in 1887 in Riga, Letland. Toen hij 26 jaar oud was, verloofde hij zich met de tien jaar jongere Agnes Skuffs. Deze naam klinkt Engels, Skuffs betekent slippers. Hij moet dus al in de VS zijn in die tijd. Er staat dat hij in Canada, Californië en Texas woonde, voordat hij vanwege zijn tuberculose naar Florida kwam. Dat hij Tbc had wordt bevestigd door een aantal getuigenverslagen van mensen die hem in Florida kenden. Of dit de echte reden was van zijn verhuizing naar Florida betwijfel ik. Het klimaat in Californië en Texas is toch ook niet slecht? Florida is heet en vochtig en dat lijkt mij nauwelijks bevorderlijk voor Tbc.

Ellis Island

Wanneer Ed in de VS aankwam, vermeldt de biografie niet. Acie vertelt over Ellis Island, waar alle immigranten in die tijd aankwamen. Daar was het landelijke immigratiekantoor gevestigd. De nieuw gearriveerden verbleven meestal enige tijd in barakken, totdat de ambtenaren oordeelden naar welk deel van het land ze werden gestuurd. Italianen stuurde men meestal naar New York, en die kregen een briefje opgespeld: ‘To NY’. En dat is de reden dat veel Italiaanse Amerikanen Tony heten!

De grote piek van aankomsten op Ellis Island was in 1907. We nemen maar even aan dat Ed daarbij was. Hij was toen 20 jaar oud. 

Na eerst op allerlei plekken in de VS gewerkt te hebben – geen details bekend – kwam Ed in 1918 in Florida aan. Hij woonde in Florida City tot 1936, waar hij inmiddels met de bouw van Coral Castle was begonnen. Toen hij hoorde dat er bouwwerkzaamheden zouden komen op of langs zijn stukje grond, besloot hij om te verhuizen. Hij zocht en vond een stuk land dat 10 mijl zuidelijker lag, in Homestead. Het verhaal gaat, dat hij niet voor het land hoefde te betalen. Feit is dat hij een aantal brokken koraal die enkele tonnen wogen, heeft verhuisd op een vrachtwagen. Hij stuurde de chauffeur weg voor de lunch en toen die na een uurtje terug kwam, stonden alle stenen op de wagen! Als iemand vroeg hoe hij dat gedaan had zei hij dat hij eenvoudige wetten kende voor het gemakkelijk verplaatsen van gewicht. Niemand had het hem zien doen. Ook later heeft niemand hem ooit zien werken, daar zorgde hij wel voor. Zijn geheim is dus goed bewaard gebleven.

Volgens Acie heeft Ed ook eens gezegd dat hij wist hoe de piramides in Egypte werden gebouwd en dat hij eenvoudigweg dezelfde techniek toepaste.

In Homestead ging Ed verder met bouwen. Hij leefde erg Spartaans en had weinig sociale contacten. Wel onderbrak hij altijd zijn werk om kinderen te verwelkomen, die graag in zijn tuin speelden.

In december 1951 was Ed uiteindelijk behoorlijk ziek van de doorwoekerende Tbc. Hij hing een briefje op de deur: “gone to hospital”. Volgens het officiële verhaal overleed hij drie dagen later, op 64jarige leeftijd, in het Jackson Memorial Hospital in Miami. Waar is zijn graf? Niet in Coral Castle, zoals hij graag wilde. Misschien ergens anoniem op een armenkerkhof?

Coral Castle, de versie van Acie

Acie zegt dat Ed op Ellis Island aankwam en nog meteen dezelfde dag door mocht. Opmerkelijk, en het duidt erop dat een hoge pief toestemming had gegeven. Nu laten we de officiële biografie los. En dan ontvouwt zich het verhaal in de versie van Acie.

Ed was de zoon van een belangrijke adviseur van de laatste Russische Tsaar. Beiden waren hoge graads vrijmetselaars, het is dus aannemelijk dat Ed ook zijn inwijding had gehad.

Wanneer Acie vertelt dat de hele layout van Coral Castle eigenlijk het patroon van een vrijmetselaarsloge volgt, bekijken we alles met andere ogen. De hoge stoel van de grootmeester, de kleinere stoelen voor de overige leden. De ongemakkelijke stoel voor de schoonmoeder zit juist heel comfortabel! De binnenste kamer en de buitenste kamer, waar de meer wereldlijke zaken worden besproken. De grote tafel in de vorm van Florida is natuurlijk een vergadertafel. Voor mij  wordt het nu veel logischer! Het grote werk, waar Ed al zijn passie in legde, ondanks zijn vergevorderde ziekte. Ed’s doel was waarschijnlijk om de Tempel van Salomo na te bouwen, die algemeen wordt beschouwd als de eerste vrijmetselaarsloge.

Layout Coral Castle
De layout van Coral Castle

Voor een eenvoudige man, die alleen lagere school had, beheerste Ed heel wat technieken die in die tijd onbekend waren. Eerst is daar de onconventionele bouwwijze, die niet aanschouwd maar ook niet begrepen werd. Er is ook nog een grote zonnewijzer, die de uren en zelfs de seizoenen heel precies aangeeft, volgens een geavanceerd systeem.  Maar er is ook een maanwijzer, verborgen in de achterste muur en alleen te zien als je op een steen klimt.

Acie doet nu sommige delen van de rondleiding nog eens over, met het nieuwe verhaal. Ik kijk in de spiegel die naast een comfortabele stoel is geplaatst. Het is een klein waterbekken met zwart geschilderde bodem. Precies een sjamanenspiegel! Concentreer je en staar in de spiegel. Het werkt net zoals een kristallen bol.

sjamanenspiegel
Dit kleine bassin fungeert als een zwarte spiegel. Dit soort spiegels worden gebruikt bij divinatie. Je ziet ze bv ook bij de mongoolse sjamanen.

Acie vraagt me om op een denkbeeldige lijn te gaan staan. Het is een verbindingslijn met de grote telescoop, die exact op het ware noorden gericht staat. Deze lijn is een hele sterke magnetische krachtlijn in de aarde. Ik ga er op staan en ik voel mijzelf lichtjes om mijn as draaien. Mijn lichaam gedraagt zich precies als de naald van een kompas en zo voelt het ook. Acie vertelt dat hij weleens een ‘non believer’ op deze lijn zet. Hij moet die persoon meestal opvangen en daarna een tijdje laten zitten om bij te komen!

De NineTon Gate is een uitgehouwen stuk koraal dat inderdaad negen ton weegt en fungeert als draaideur. Het stuk steen is geplaatst op een ronde plaat ter grootte van een pizza. Je kunt die steen met twee vingers in beweging brengen! Er staan nu hekjes omheen want men wil niet dat het publiek daardoor in en uit gaat.

Het huis in de hoek heeft twee verdiepingen. Bovenin is het woonvertrek van Ed, met tochtgaten in de buitenmuren.  Gelegen in zijn hangmat bleef Ed daar lekker koel, door de wind die de kamer ventileerde.

Beneden is de werkplaats waar Ed zijn wisselstroomgenerator maakte. Hij had hierdoor elektrische verlichting in zijn huis, maar hij gebruikte dat ding vast ook voor hele andere dingen.  Acie (A.C. = Alternating Current!) vermoedt dat Ed Nicola Tesla persoonlijk kende. Maar hoe en waar zij elkaar ontmoet hebben is nog in nevelen gehuld. Er hangen allemaal roestige spullen aan het gereedschapsbord aan de muur. Ed maakte ze van afgedankt ijzer en het ziet er volkomen willekeurig uit. Dat leidde de aandacht af van het werkelijke doel, het opwekken van een magnetische stroomkring. Er is een ijzeren staaf aangebracht aan de muur. Als Acie die voor de deur schuift, en aan de magnetische spoel draait, is de kring compleet. Wij staan met z’n allen in een gigantische magneet! Zo, al mijn atomen liggen weer de juiste kant op! Een onbeschrijflijk gevoel. Niet te lang alsjeblieft, want dan word ik misselijk. Mijn iets oudere reisgenoot is al afgedropen. Die moet even ergens gaan zitten.

penance corner
In het ‘verdomhoekje’ is het zo koel als in een ijskast. Doe je één stap buiten, sta je weer in de hitte van de tropen!

Tot slot gaan we naar de ‘penance corner’.  Zogenaamd ontworpen om Agnes even in de hoek te zetten als ze stout zou zijn!!  Hier zijn een paar stenen gegroepeerd in de vorm van een erker. Het eerste dat opvalt is het koele klimaat in dit hoekje. Buiten is het inmiddels 35 graden in de zon en heet! Eén stap naar binnen en je stapt in een koelkast. Merkwaardig en heel erg lekker met die hitte! Gids Acie kijkt mij verwachtingsvol aan. “Ga eens zitten en kijk wat je ervaart”. Even zitten met de ogen dicht en dan begint het me te dagen. Ik voel een energie stroom. Komend vanuit de aarde en komend vanuit de kosmos. Op en neer. Ik kan verbinding maken met de kern van de aarde, en ook reizen naar de sterren. “This is a man made stargate,“ roep ik meteen. “You’re 100% right” krijg ik terug. Ik blijf nog even zitten om te mediteren. Dan zijn mijn reisgezellen aan de beurt.

Er zijn veel theorieën over wat Coral Castle nu werkelijk is. Ik ben geneigd om Acie’s verhaal te geloven. Het is ook een feit, dat het precies ligt op het landpunt van de Bermuda Driehoek.

Natuurlijk probeer ik onze gids nog even uit zijn tent te lokken. Ik weet dat de vrijmetselaars met een charmeoffensief bezig zijn. Is hij er ook een? ‘Tuurlijk. Een hele hoge… Dûh…  We praten nog even over Obama. Een 33e graads volgens hem,  evenals zijn vrouw Michelle. Die is lid van de vrouwelijke tak, de Eastern Star. En dat Obama bewust is aangesteld om een aantal profetieën te vervullen en eenheid in de wereld te herstellen.  Acie zou graag willen dat het ware verhaal over Coral Castle naar buiten komt. Als het aan hem ligt gebeurt dat snel en hij wil zich daar sterk voor maken. De toekomst zal het leren.

Als ik denk aan de vrijmetselaars, krijg ik gemengde gevoelens. De energieën die ik heb beleefd  in dit magnifieke bouwwerk voelden echter heel puur. Toen ik later de orbjes op de foto’s bekeek, gaf me dat weer een aanwijzing. Bedoeld of onbedoeld heeft Ed hier iets neergezet wat ervaren kan worden als pure schoonheid met een hoge trilling. Mocht je ooit in Florida komen sla dan zeker dit wereldwonder niet over en ervaar het zelf!

~~~ einde
Dit artikel verscheen ook op WantToKnow.nl

maanbassin
Dit waterbekken fungeert nu als ‘wishing well’. Het wordt geflankeerd door de opkomende en afnemende maan. De ene kant is vrouwelijk, de andere mannelijk. In het water de ster van Salomo. Op het kraantje een vis, vruchtbaarheidssymbool van de Moedergodin, symbool van Venus en later door de christenen geadopteerd. Een dubbel orbje linksboven, rechts een ‘lens flare’ van de digitale spiegelreflexcamera. Let op de zeven zijden van het orbje!

Deeper down the rabbit hole?

>> Official website Coral Castle

https://coralcastle.com/

>> More info on the secrets of Coral Castle

http://www.code144.com/

>> Coast to Coast AM with George Noory (2014)

https://www.coasttocoastam.com/show/2014/06/11

>> Podcast with Joe Bullard

https://youtu.be/P99Stl_8_AE

>> Explanation of the constallation wall

https://youtu.be/WLC00W8W3gI

>> Ed’s Sweet Sixteen explained, human body circuity (video 2019)

>> Ellis Island

https://www.libertyellisfoundation.org/genealogy/ellis_island_timeline.asp

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoeken in deze site

Alle blogs