Gevoelens en emoties (1)

Nu we dik een eind in 2012 zitten, strijden diverse emoties om voorrang, het is overal te zien. In de media en ook in eigen kring. En iedereen praat erover, over gevoelens en emoties. De begrippen worden vaak door elkaar gehaald. Terwijl het voor mij toch echt twee verschillende zaken zijn. Ik wil het eens verkennnen, dat kan niet in één keer want dat wordt te lang, dus maar in delen dan.

Het gebeurt terwijl ik m’n broer bezoek in het ziekenhuis. Hij heeft net een zware operatie achter de rug. Op de tweede dag daarna aan zijn bed sta ik aan zijn bed. Hij is er slecht aan toe. Lichamelijk valt het nog mee, maar mentaal/emotioneel ziet hij het even allemaal niet zitten. Begrijpelijk, de tweede dag na zoiets is vaak de zwaarste. Communiceren met woorden is even lastig, hij praat nog moeilijk door de sonde.

Emotie grijpt me bij de keel

Wat er vervolgens plaatsvindt, verbaast mij. Mijn ogen schieten vol tranen, de emotie grijpt mij bij de keel. Tegelijkertijd denken mijn hersenen gewoon door. Wat kan ik voor hem doen, hoe komt dit zo. Allerlei gedachten, die zuiver gedachten zijn. De emotie zit in mijn hoofd en mijn buik. Ik woel het zo specifiek en tegelijkertijd kan ik observeren hoe het zich afspeelt. Ik loop de kamer uit en daar staat de verpleger al voor m’n neus. Ik wil echt even een zinnig gesprek met die man hebben. Mijn hersenen werken wel. Maar het is wel eventjes heel erg lastig om te praten en te huilen tegelijk!

Dit brengt mij op de gedachte dat de emotie daadwerkelijk iets is van het lichaam. Het fysieke 3D-lichaam. Het denken, hoewel ik dat schijn te doen met die fysieke hersenen, staat daar toch los van!

Mijn lichaam wil mij duidelijk maken hoe dat zit met emoties, gedachten en gevoelens. Dit is een eerste aanzet.

Favoriete boek

Er schiet mij te binnen dat ik mijn favoriete boek eens moet openslaan. Meestal biedt het nieuwe inzichten en uitzichten. Ik pak het uit de kast – het was alweer lang geleden, oude vriend – en kijk bij het tweede tabje dat erin steekt. Waar was dat tabje nou ook alweer voor? O ja, dat was  een tekst die ik heb voorgelezen op de crematie van een dierbare vriend. Ik had die in een speech verwerkt en die is gewoon op mijn computer te vinden (scheelt weer typewerk!). De tekst lees ik nog eens en die is meteen helemaal to-the-point:

Het gebeurde eens dat de Meester van Lin Chi stierf. Zowel de Meester als Lin Chi werden beschouwd als Verlicht. Er verzamelde zich een menigte van duizenden mensen om de Meester de laatste eer te bewijzen en ze zagen Lin Chi huilen en treuren, tranen stroomden neer als bij een klein kind wiens moeder is gestorven. De mensen konden het niet geloven, want ze dachten, dat hij de Ontwaakte staat bereikt had – en hij huilde als een klein kind!
Enkele intimi zeiden tegen Lin Chi: “Dit is niet goed, wat zullen de mensen van je denken? Er gaat al een gerucht dat de mensen zich vergist hebben door te denken dat je Verlicht bent. Je gezag staat op het spel, houd op met huilen! Iemand zoals jij hoeft toch niet te huilen?”
Lin Chi antwoordde: “Wat kan ik er aan doen? Tranen blijven komen! Het is hun Dharmata, (hun Weg). En wie ben ik om ze te stoppen? Ik wijs niet af, noch accepteer ik; ik blijf binnenin mezelf. Nu stromen er tranen, er kan niets aan worden gedaan. Als het gezag op het spel staat, het zij zo, Als de mensen denken dat ik niet Verlicht ben, is dat hun zaak. Wat kan ik eraan doen? Het gebeurt eenvoudig. Deze ogen huilen en treuren uit zichzelf, omdat ze niet meer in staat zullen zijn de Meester weer te zien. Ik weet heel goed dat de ziel eeuwig is, niemand sterft ooit maar hoe leer ik dat aan deze ogen? Wat moet ik ze vertellen? Ze luisteren niet, ze hebben geen oren. Hoe leer ik deze ogen om niet te treuren, niet te huilen, omdat het leven eeuwig is? En wie ben ik? Het is hun zaak. Als ze ervoor voelen om te huilen, huilen ze.”

Uit Tantra, het allerhoogste inzicht – Osho (Bhagwan Shree Rajneesh)

 

Bekijk eens de auditie uit onderstaande video. Roept het emoties bij je op? Welke zijn dat dan? Observeer jezelf. Waar in je lichaam voel je die emoties?

 

Of klik hier de spotify link, koptelefoon op en lekker hard! Welke emoties? Waar in je lichaam?

 

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoeken in deze site

Alle blogs