Gratis weggeven van je dienst, of niet?

Geloof jij in het gratis weggeven van je (spirituele) werk? Weet je dat je daarmee (karmische) schulden maakt? Ja, je kunt het er nog steeds moeilijk mee hebben. En nog steeds zijn er mensen die zeggen dat het gratis moet zijn. Daar mag je geen geld of wederdienst voor vragen want de energie die jij gebruikt is toch van ons allemaal, zeggen ze.

Geef je workshops of lessen? Krijg je cursisten die mopperen over het ‘belachelijk hoge’ bedrag dat jij ervoor vraagt? Hoe kun je dat toch doen, energie is toch gratis?

Alsof jij niet gestudeerd hebt om zover te komen. Je hebt opleidingen gevolgd (die veel geld kostten), je hebt veel tijd en energie gestoken in het je eigen maken van het materiaal. In het opdoen van vaardigheden. Je hele ziel en zaligheid steek je in dit werk. Of je hebt een betaalde baan en je doet het erbij? Is het dan geen werk? Dus werken in loondienst is werk en iemand helpen op een belangrijk stuk van het spirituele pad is geen werk?

Misschien heb je zelf wel het idee opgevat dat je mensen zo graag wilt helpen dat je er niets voor wilt vragen. Dat het universum wel voor je zal zorgen. Wie betaalt dan jouw huur? En is dit idee eigenlijk wel gezond? Voor jou en voor die ander?

Wil jij je ideeën over wat werk is niet eens herzien? Wat is energieuitwisseling eigenlijk? Inelia Benz legt het nog eens duidelijk uit. Ik heb het vertaald en op mijn andere site gezet. Klik maar eens door als je wilt: Schuld, een schakel in de ketting van slavernij.

Delen:

2 Replies to “Gratis weggeven van je dienst, of niet?”

  1. Claire Seelen schreef:

    Wat ’toevallig’ dat ik dit tegenkom. Ik start met het aanbieden van een nieuwe dienst. Gratis geven is zeker geen optie, daar zou ik me uiteindelijk niet goed bij voelen. En dat heeft een negatief effect op wat ik doe.

    Wel ben ik met mezelf in discussie over de hoogte van het bedrag in ruil voor mijn dienst. Hoeveel is het verlenen van mijn dienst ‘waard’? Is het juist verstandig om een lage vergoeding te vragen zodat men makkelijk kan instappen. Of waardeer ik mijn dienst en durf ik een hogere vergoeding te vragen. Beiden hebben voor- en nadelen en ik ben er nog niet uit.

  2. sjaMama schreef:

    Ha Claire, leuk om te horen! Het hangt er denk ik ook vanaf hoeveel je hebt geïnvesteerd, in je opleiding bijvoorbeeld, in energie.
    Ik heb daar ook over getwijfeld. Toen ik had besloten om het bedrag van mijn consulten te verhogen, omdat ik inmiddels meer ervaring had, vond ik dat reuze spannend. Maar, de eerste klant die daarna kwam, gaf mij een tientje extra en zei: alsjeblieft, dat is het waard! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoeken in deze site

Alle blogs