Hoe zit dat ook alweer met die kolibrie?

Soms is een ’toevallige’ vraag een leuke aanleiding om weer eens een boek uit de kast te trekken. Deze keer was het “Hoe zit dat ook alweer met die kolibrie?” En dan blijkt maar eens te meer dat de vier inzichten volgens de zuid-amerikaanse sjamanen precies aansluiten bij die van hun noord-amerikaanse collega’s (althans, het neo-sjamanisme zoals het in de VS ontstond). En niet alleen dat, de vier inzichten sluiten ook helemaal aan bij de indeling van onze hersenen. Waarop de ‘westerse’ psychologie zicht baseert. Balletje rond. Hier een kort overzicht van hoe Alberto Villoldo het beschrijft.

Vier velden van perceptie

Body – Lichaam en fysieke perceptie: de slang – het Zuiden

De slang kruipt over de grond en haar gezichtsveld is beperkt. Een prooi wordt waargenomen en geslagen. Slang rolt zich op en slaapt. Klaar.*

In deze staat van zijn leer je te ervaren zonder oordelen. De duif poept op je auto. Niet om je boos te maken. Hij moest gewoon poepen.

De slang reageert instinctief. Je hebt dit deel van je hersenen nodig om te overleven. Niet redeneren dat vuur heet is, maar je hand terugtrekken.

Reptielenbrein: Overleven. Waarneming van de fysieke wereld, zonder denken, voelen, analyseren en een context voor gebeurtenissen zoeken.

Mind – De Mind en de emotionele perceptie: de jaguar – het Westen

De Jaguar sluipt door het woud, en kan nu en dan een sprintje trekken als snelheid nodig is. Maar kan ook uren luieren op een boomtak.

We begrijpen nu dat we keuzes hebben, maar die worden beïnvloed door onze ideeën over de opties. Wij weten dat we het brood kunnen eten, bewaren, weggeven. Maar we zullen het niet door de kamer gooien omdat we hebben geleerd niet met eten te spelen.

De jaguar houdt van affirmaties. Hij zal ze duizenden malen moeten herhalen om effect te hebben.

Limbische hersenen: De theorie is, dat zo’n 200.000 jaar dit deel van de hersenen zicht beter ging ontwikkelen, doordat de mensen het koken van voedsel ontdekte. Daardoor werden vezels en eiwitten beter verteerbaar en kregen de hersenen betere brandstof. Dit deel van de hersenen zorgt voor binding met anderen, onze moeder, onze kinderen. Het zorgt voor bescherming, voeding, veiligheid en eigenwaarde. En we kunnen er ook jaloezie, verraad, woede, wrok en achterdocht door voelen. Sleutelwoorden zijn achterdocht, religie, moraal en de kracht van geloof.

Soul – Gevoel en de geheiligde perceptie: kolibrie – het Noorden

kolibrieDe kolibrie kan vliegen waar ze wil, niet heel erg hoog maar wel ver. Met deze waarneming is een huis niet simpel een dak boven je hoofd, het is een gewijde plaats. Op dit niveau kunnen we de verborgen boodschappen waarnemen.

De kolibrie houdt van visualiseren, niet enkel affirmaties herhalen. Visualiseren is een snellere manier van creëren, die past bij dit flitsende diertje.

Neocortex: En weer volgens de gangbare evolutie-therorie ** ging de neocortex zich ontwikklen, ongeveer 50.000 jaar geleden. Toen ontstonden schoonheid en esthetisch besef. Er verscheen complexe muurkunst in de grotten in Spanje en Frankrijk, gereedschappen werden ingewikkelder. Primaire drijfveer van de neocortex is begrijpen hoe dingen werken. Dit vormde de aanleiding voor het ontstaan van wetenschap, ethiek en filosofie.

Spirit – Spirituele perceptie: Adelaar/Condor – het Oosten

De adelaar overziet het geheel maar kan ook inzoomen op een detail.

Het Godbrein overziet alles in een duizendste van een seconde. Materie verdwijnt, het besef is er meteen. Op dit niveau besef je dat je een bent met alles. Dit is waar de wetenschappers de kwantumwetenschap ontdekten. Hier ontdekken wij dat onze perceptie van de wereld, de wereld schept. In deze dimensie bestaat geen tijd.

De adelaar kan reizen in de tijd en kan een storm helen door terug in de tijd te reizen om het begin ervan te stoppen.

Prefrontale cortex: Rond 6000 jaar geleden ontstonden de eerste tekenen van ‘beschaving’, er ontstond een alfabetsch schrijft, wiskunde ontwikkelde zich, er ontstonden stadstaten (bouw van de piramides). Taal werd nu ook gebruikt voor het uitwerken en opschrijven van ideeën (eerste boeken, zoals de bijbel, upanischads, gilgamesh epos). Met de prefrontale cortex kun je dingen in hun context plaatsen. Het stelt je in staat om op meerdere niveaus te denken. Je kunt hiermee afstand nemen van het gevoel van afgescheidenheid. Verlichting betekent zodoende een goed ontwikkelde prefrontale cortex.

Bij deze vier velden van perceptie horen nog twee aandachtsgebieden die onlosmakelijk met ons zijn verbonden. Namelijk Moeder Aarde en Vader Zon (staat model voor de sterrenaties). Samen maakt dat zes. Dit zijn de zes heilige gebieden die worden aangeroepen bij het begin van een ceremonie.

The Four Insights, Villoldo, pag 5 e.v.
De sjamanistische weg van Verlichting, Villoldo, pag 66 e.v.
 
*) Ook slang droomt zichzelf een andere realiteit. In wat voor ons haar slaap lijkt, kan ze reizen naar alle dimensies die ze maar wil! De slang die we als huisdier houden weet precies wat er in ons huishouden gaande is. Soms komt ze in onze dromen of bemoeit zich met onze meditaties.
**) Je begrijpt dat ik het niet (helemaal) eens ben met onze gangbare evolutie-theorie? De theorie is prima, maar bevindt zich nog op het niveau van de slang en de jaguar. Er zijn ook andere theorieën, die meer vanuit de kolibrie en/of de adelaar kijken. Wat de waarheid is? Jouw waarheid. Vanwaar je kijkt.
 

PRAYER FOR CREATING SACRED SPACE

To the winds of the South
Great serpent, Wrap your coils of light around us,
Teach us to shed the past the way you shed your skin,
To walk softly on the Earth. Teach us the Beauty Way.

To the winds of the West
Mother jaguar,
Protect our medicine space.
Teach us the way of peace, to live impeccably
Show us the way beyond death.

To the winds of the North.
Hummingbird, Grandmothers and Grandfathers,
Ancient Ones
Come and warm your hands by our fires
Whisper to us in the wind
We honor you who have come before us,
And you who will come after us, our children’s children.

To the winds of the East.
Great eagle, condor
Come to us from the place of the rising Sun.
Keep us under your wing.
Show us the mountains we only dare to dream of.
Teach us to fly wing to wing with the Great Spirit.

Mother Earth.
We’ve gathered for the healing of all your children.
The Stone People, the Plant People.
The four–legged, the two–legged, the creepy crawlers.
The finned, the furred, and the winged ones.
All our relations.

Father Sun, Grandmother Moon, to the Star nations.
Great Spirit, you who are known by a thousand names
And you who are the unnamable One.
Thank you for bringing us together.

 
Gebed, overgenomen van http://dyingconsciously.org/creating_sacred_space.htm
 

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoeken in deze site

Alle blogs