Mijn reis met Chaga

Dit is de beschrijving van mijn ervaringen met chaga, de berkenweerschijnzwam, krachtvoer van de goden. Ik gebruik het tegen psoriasis, maar er is meer. Zo’n zes weken geleden ben ik begonnen met het drinken van chaga thee, om mijn psoriasis te verminderen. Ik weet dat chaga veel meer kan doen. En ik voel dat er meer is. Ik wil deze zwam leren kennen. Mijn psoriasis stelt niet veel voor als ik op een laag stressniveau zit, maar in tijden met stress breekt het weer overal uit. En wil ik mijn lichaam ontgiften, dan krijg ik meer psoriasis, wat gewoon vervelend is.

Normaal heb ik wat plekken van de psoriasis op mijn hoofd, achter mijn oren en op mijn ellebogen (plus een aantal privéplekken, waar ik maar niet over ga uitweiden). Maar sinds ik weer wat stress heb gehad, zijn mijn benen gestippeld alsof ik de mazelen heb. Het paard van Pippi Langkous heeft minder stippen dan ik!

Chaga is een zwam die in bomen groeit, hoofdzakelijk berken. Na verloop van tijd barst het letterlijk uit de boom naar buiten.

Geloof me, ik heb verschillende natuurlijke manieren geprobeerd om er van af te komen. Ik heb zelfs een jaar lang geen koffie gedronken. En meer dan een jaar zelf komboecha gemaakt en gedronken. Ik vond het lekker. Maar het deed niets voor me. Maar iets in me reageerde toen ik Sunfire Genesis hoorde praten over detoxen met chaga. En toen ik het wat meer onderzocht leerde ik dat chaga je lichaam ontgift EN werkt tegen psoriasis! Een klassieke win-win situatie dus.

Zodoende heb ik eerst wat chagapoeder besteld en ik dronk het brouwsel ongeveer zes weken en drie maal per dag of meer. Ik merkte aan de psoriasis niets. Maar ik kon wel voelen dat ik aan het ontgiften was. En de psoriasis werd in ieder geval niet erger. In de eerste weken sliep ik niet zo best. Na twee weken begonnen mijn nieren pijn te doen. Vooral ’s nachts! En kleine pijntjes in mijn lichaam bevinden zich steeds weer op nieuwe plekken. Maar ondertussen voel ik me wel weer wat energieker.

Wat te doen met die brokken chaga?

Mijn twee maal 80 gram poederchaga waren snel aan het verdwijnen dus ik had een nieuwe voorraad nodig. En ik kwam via facebook in contact met een aantal chaga-enthousiastelingen. Dankzij een geweldig behulpzaam facebookcontact uit Vermont heb ik nu mijn eigen voorraad van chaga brokken. Niet uit Vermont maar uit Maine. Chaga groeit namelijk niet in Nederland, maar meer naar het Noorden. In Schotland, Siberië, het Norden van de VS en Canada.

Maar wat nu te doen met die ruwe brokken? Chaga Vermont gaf me nuttige tips. Gecombineerd met mijn eigen inzichten en gewoon proberen kwam ik tot de volgende methodes.

 • Laat een brok ’s nachts weken in water
 • In kleinere stukken verdelen waar nodig
 • Raspen op een fijne huishoudrasp
 • Of kleine brokjes maken en dan in de koffiemolen!
 • Het brouwsel maken door het poeder 15 minuten te laten koken (paar flinke eetlepels op een pan water)
 • De rest van het poeder laten drogen voor later
 • Het brouwsel zeven door kaasdoek, het gebruikte poeder bewaren

Ik drink het zo, maar het kan ook gezoet worden. De warme drank doe ik in de thermoskan en de rest in een fles in de koelkast. Aan het eind had ik een donkerbruin drankje, de kleur van koffie!

De sjamaanse manier

Om zuster Chaga helemaal te leren kennen is de sjamaanse manier het best. Net zoals de traditionele sjamanen in de Amazone voorschrijven aan hun leerlingen. Drink het, eet het, bestudeer het, gekookt, rauw, en mediteer met het. Natuurlijk hebben we nu internet, dat scheelt voor het bestuderen. Maar meer empirisch bewijs zoek ik ook.

Ze roept me.. letterlijk. Net toen ik wat brokken in water had gedaan begon ze te mompelen. Ik hoorde haar fluisteren en kraken. In het begin heel zachtjes, later luider, toen ze zich vol zoog met water. De volgende ochtend was het water donkerbruin. Ik heb dat niet weggegooid maar gewoon in de pan gedaan. Het raspen van de stukken roept een lichte trance op, als je er de rust voor neemt. Net zoals wanneer je drumt. De Spirit van de berkenboom zocht contact met me. Ik voelde haar takken langs mijn bewustzijn strijken. Meteen werd ik een enorme golf van dankbaarheid gewaar. Mijn egen dankbaarheid voor de berken die hun leven geven ten dienste van de zwam. En ten dienste van allen die Chaga willen gebruiken. Maar ook een energie van de berk zelf, de dryade die in de berk woont groette mij door middel van een emotie van gratie en dienstbaarheid. Nog niet de zwam zelf, dat komt later wel.

Voordelen van chaga

Chaga is heel krachtig, omdat het de levenskracht en de voedingsstoffen van de boom bevat. Door hun specifieke eigenschappen leven bomen lang, veel langer dan kruiden. Sommige bomen kunnen meer dan tienduizend jaar leven. Daardoor zijn ze de meest krachtige levensvormen ter wereld. Omdat chaga deze krachten in geconcentreerde vorm bevat, heeft chaga heel wat B-vitamines, flavonoïden, fenolen, minaralen en enzymen aan boord. Het is ook een van de meest geconcentreerde bronnen van pantotheenzuur (vitamine B5) en deze vitamine is nodig voor de adrenalineklieren en spijsverteringsorganen. Chaga bevat ook flinke hoeveelheden riboflavine, ciacine.
En het is heel rijk aan spaciale fenolen die op pigment lijken. Ze staan bekend als chromogeen complex, chromogeen betekent kleurvormend. Chaga heeft minstens 30% van haar gewicht aan chromogene fenolen. Gebruikt in cremes, beschermt het de huid optimaal en kan zelfs voor een gezonde kleur zorgen, omdat het pigment melanine aanwezig is. En dat pigment is verantwoordelijk voor een donker-gekleurde huid.

Chaga bevat tal van mineralen en is hoog in koper, calcium, kalium, mangaan, zink en ijzer. Maar het meest belangrijke ingrediënt van Chaga wordt superoxide dismutase (SOD) genoemd. Het is een enzym met grote potentie. Het stopt de oxidatie, in het speciaal de giftigheid van een vrije radikaal die singlet zuurstof wordt genoemd. Dit is het soort zurstof dat verantwoordelijk is voor het beschadigen van de weefsels wat ervoor zorgt dat we verouderen. Het is dezelfde zuurstofmolecuul die een spijker laat roesten. SOD blokkeert deze schade door deze vrije radicaal te verstikken.

Het gehalte aan SOD per gram chaga is ongelooflijk hoog. Testen op wilde chaga bewijzen dat het tussen de tien- en twintigduizend actieve SOD-units per gram bevat. Dat is nog veel hoger dan in zogenaamde SOD-tabletten. De SOD-pil bevat meestal tusen de tweehonderd tot tweeduizend units per dosis. Het verschil is dus enorm.

– Geschreven door Chaga Vermont –

***************************************************************************

Update maart 2018:

Ik heb veel chaga gedronken en ging me inderdaad fitter voelen. Mijn psoriasis bleek van veel dieper te komen, de chaga had daar nauwelijks invloed op. Dat ligt niet aan de chaga, maar meer aan mijn eigen bagage.
Er is een een Finse producent van powerfoods, die sinds kort in Nederland actief is. Zij verkopen o.a. chaga extract in poedervorm, dat vergelijkbaar is met chaga die drie uur heeft gekookt! Ik heb hiervan een potje besteld en zal schrijven over mijn ervaringen.
Meer zien op hun website: Puur Nordic.

*************************************************************************

Update maart 2019: Van een lezer ontving ik het volgende bericht:

“Chaga groeit wel degelijk in Nederland en heet de berkenweerschijnzwam. Heb een tijd geleden een enorme brok gevonden op een berk en die erafgezaagd voor een vriendin. De tinctuur wordt gezien als de natuurlijke chemo bij verschillende soorten kanker. Het betulinezuur wat enkel oplost in alcohol valt enkel de kankercel aan en laat de gezonde cellen met rust.”

Update maart 2020: Vanwege het Coronavirus Covid-19 zijn veel mensen op zoek naar remedies om het immunsysteem te versterken. Chaga kan daar veel diensten bij bewijzen.
Sinds enige tijd heb ik een meer eenvoudige manier om mijn chaga thee te bereiden. Ik vermaal de chaga niet, het is teveel werk en het blijkt ook niet nodig te zijn. Gewoon een of meerdere brokjes in een pannetje water doen en een kwartiertje koken. Je kunt zelf spelen met de sterkte. Je kunt meerdere brokjes ook meerdere malen gebruiken, gewoon weer je chaga in het pannetje warm maken.

Chaga links:

Wikipedia

Chaga tea research

Chaga Vermont op facebook

Delen:

31 Replies to “Mijn reis met Chaga”

 1. David Spahr schreef:

  You do not have permission to use my image of the cross sectioned birch. Remove it.

 2. lars schreef:

  Chaga groeit wel gewoon in nederland, zoek maar is goed op internet, of gewoon in het bos

 3. \Joop schreef:

  Hallo, ik loop regelmatig in het Schoorls/Bergens duingebied in Noord Holland en er ontgaat geen berk aan mijn oog. Resultaat: ik heb al van 4 verschillende berken chaga kunnen oogsten. Ik beschadig niet en laat ook een deel zitten. Ik ben niet zeker of dit voor de rest van Nederland ook geldt. Zo niet, dan komt mijn theorie in beeld dat de vele duizenden Russische soldaten die tussen Den Helder en Castricum vochten ( en massaal zijn gestorven!) in een korte en heftige oorlog tussen half augustus en half oktober 1799, mogelijk sporen van de berkenweerschijnzwam hebben achtergelaten. Echter, dan zou je bij het DNA van deze en van de Russische chaga moeten nagaan of dit dezelfde is.

  Let wel de krachtige stoffen van de chaga zijn lastig te bereiken; dit omdat de schimmelwandcellen van chitine zijn en sterker dan bv plantcellenwanden. Die chitinecelwanden moeten dus door langdurig koken kapotgemaakt worden om de medicinale stoffen vrij te maken. Vandaar het langdurig doorkoken van de Russen. Chaga op alcohol laten trekken geeft minimaal effect.

  • sjaMama schreef:

   Dank je wel Joop!
   Wat bijzonder dat je al chaga hebt kunnen oogsten in Noord Holland! Ik heb weleens berichtjes uit Friesland/Groningen gehad. Goed dat je een deel laat zitten (mooi voor andere verzamelaars). De aangetaste berk zal uiteindelijk dood gaan helaas.
   En ja, je moet inderdaad langdurig koken. Voor mijn tinctuur met dubbele extractie zet ik het op alcohol en ik kook het ook. Het potje extract wat ik nu aan het uittesten ben, is vergelijkbaar met chaga die drie uur heeft gekookt.
   Heel bijzonder: de sporen blijven gewoon levensvatbaar na het koken!

   • Hans Dijkhuizen schreef:

    Ik heb chaga geoogst in de bossen van lage vuursche. Ook op de veluwe in de bossen kom je mooie stukken tegen. Kijk eens op omgevallen rottende berken.

   • sjaMama schreef:

    Super Hans, dank je wel voor de tip.

 4. Rick schreef:

  Goed bezig Sjamama! Chaga producten van Puur Nordic zijn top kwaliteit

  • Henk.1963 schreef:

   Chaga is een top product en werkt heel goed voor mij! Beste Chaga prodcuten in Nederland zijn van Puur Nordic!

 5. Henk.1963 schreef:

  Chaga is een top product en werkt heel goed voor mij! Beste Chaga prodcuten in Nederland zijn van Puur Nordic!

 6. Raymond schreef:

  Ik heb het al een lange tijd voor natuurlijke medicijnen nu heb ik eergisteren voor het eerst chaga gevonden. maar nu merk ik ook lichte pijnen/steken links onder in me rug nu las ik dat u dat ook heeft gehad ? is dit echt een teken van ontgiftiging ? wil het gewoon even zeker weten voordat ik het verder ga drinken

  • sjaMama schreef:

   Jup, dat kan natuurlijk ontgifting zijn. Ik heb dat ook gehad, mijn nieren gingen een beetje kramp geven. Voldoende water en/of kruidenthee drinken naast de chaga zou moeten helpen. En anders ook wat rustiger aan doen met de chaga.

 7. Brenda schreef:

  Chaga bevat heel veel oxalaten die nierstenen kunnen veroorzaken en of verergeren….
  Het heeft veel goede kanten en ook dit nadeel.
  Geloof mij aub.niet.Google er maar op het is echt…..

 8. Klaas schreef:

  Hallo gewoon een simpele vraag, is het normaal dat de ontlasting donkerder wordt door het gebruik van chaga ?
  Kan hier niets over vinden.
  Vriendelijke groeten Klaas

  • sjaMama schreef:

   Dag Klaas, ik heb het nagevraagd bij anderen maar het resultaat is gemengd. Dat het donkerder wordt heb ik zelf ook wel ervaren, zeker in het begin. Je laat toch wat andere afvalstoffen los door het gebruik van chaga (detox). Dus het lijkt mij heel normaal.

 9. Andreas Koolen schreef:

  Geachte,

  Hoe herken ik of het een zwam is op de berkenboom?
  (heb vaker chaga besteld in Rusland en die is zeer goed en betrouwbaar)

  m.vr.Gr.

  • sjaMama schreef:

   Beste Andreas, u kunt chaga herkennen als een donkere uitstulping op de boom. Maar misschien is dat toch lastig. Veel afbeeldingen van chaga bekijken of beter nog, video’s kan helpen lijkt me.
   Helaas is de licht bij ons niet zo zuiver dus ik weet niet of ik wel chaga uit België of Nederland zou gebruiken.

 10. Babette Gijsen schreef:

  Goed verhaal.
  lees vooral ook in Life Changing Foods van Anthony William over de bedoeling van chaga en zijn werking op meerdere lagen: fysiek, emotioneel en spiritueel. Ook bij welke aandoeningen het te gebruiken en een beschrijving van de stoffen, ook die welke onze wetenschap nog niet kent. En hoe het het beste te bereiden.

  • sjaMama schreef:

   Dank je wel, is een goede tip! Hij staat bekend als Medical Medium toch? Heeft al een aantal prima boeken geschreven die ook zijn vertaald in het Nederlands.

 11. Larisa schreef:

  Chaga kan in rusische winkel i Groningen kopen 50g kost €3,80

 12. Tom schreef:

  Ik hoorde van iemand in het noordoosten dat je ervoor kan zorgen dat Chaga op /in je beuk groeit.Blijkbaar zou er in België een firma moeten bestaan die een soort enten verkoopt die je dan in de beuk moet plaatsen (ik vermoed slaan).
  Klopt dit verhaal?

  • sjaMama schreef:

   Hoi Tom, dit verhala is voor mij nieuw. Als je het vindt, hoor ik het graag. Overigens groeit chaga vooral op berken en heel misschien op een beuk.
   Maar het is wel een soort parasiet want uiteindelijk gaat je boom wel dood door de chaga.

   • Rhartmann schreef:

    Die op beuken groeien moet je niet hebben alleen die op de berk blijken geneeskrachtig. Zelf gebruik ik het al een tijdje en ik lijk jonger te worden.

   • sjaMama schreef:

    Ik had al zo’n vermoeden, berk is ook bekend vanwege zijn genezende eigenschappen. Hoewel de beuk ook wel geneeskracht bezit, is dat wat minder bekend. Dank je wel!

 13. Nora schreef:

  Super interessant. Hier rond de Veluwe is het inderdaad te vinden in het bos. Weet iemand hoe je zelfgevonden chaga het beste kan bewaren?

  • sjaMama schreef:

   Wat leuk dat je het kunt vinden. Ik zou het goed laten drogen en dan ook goed droog bewaren. Als het nat wordt en toch in zak of doos zit, kan het beschimmelen, is mijn ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoeken in deze site

Alle blogs