Over inwijding

Een inwijding is een deur naar een volgend niveau, maar ook een ‘aha’ moment. Op het moment dat jij er klaar voor bent, gaat er een luikje open en snap je opeens iets, waar je lange tijd omheen hebt gedraaid. Of je hebt er opeens een nieuwe vaardigheid bij, een nieuwe manier van communiceren met jezelf, je gids, de bron..

Iemand anders kan jou NIET inwijden. Zij of hij kan wel de ruimte openen om je af te stemmen op een bepaalde energie. Soms gaat de poort dan gemakkelijker voor je open. Soms ook niet. Want het ligt er nog steeds aan of JIJ eraan toe bent. Eigenlijk zijn die poorten nooit op slot, ze wachten alleen tot jij ze opent.

Van een van mijn leraren kreeg ik dit er echt in gestampt. Hij sprak daarom van attunements (afstemmingen) en niet van initiations (inwijdingen). De leraar draait aan de knoppen van jouw radio. Of je wilt ontvangen is nog steeds aan jou.

Ik denk dat inwijding een van die begrippen is, waarvan de betekenis (opzettelijk?) verdraaid is geraakt, net zoals bij gevoelens en emoties. Wij hebben abusievelijk geleerd dat iemand anders je kan inwijden. En dat is niet best. Die persoon zal macht over jou hebben en zal zich iedere keer dat zij of hij iemand ‘inwijdt’ een beetje meer macht krijgen. Of eigenwaarde. Of zelfvertrouwen. Best leuk voor die persoon, zo lijkt het. Maar het verstoort het evenwicht. Je levert je over aan die ander. Net zoals in de katholieke kerk gebeurt, met de priester(in)wijding.  De nieuwbakken priester levert zich over aan het instituut kerk.

Wanneer gebeuren die inwijdingen?

De eerste inwijding is je geboorte op deze planeet. Daarna zul je door hier te leven een aantal inwijdingen door maken. Van nul tot misschien wel zeven. Een automatische inwijding ontvang je wanneer je je huidige lichaam verlaat. Of misschien is het wel zo, dat je de inwijdingen verspreid over meerdere levens doormaakt. Ik weet het niet precies.

Wat ik wel ‘weet’: Een inwijding ontvang je alleen door het leven zelf. Vanzelf.

Er zijn zegswijzen die het woord inwijding gebruiken: “Ik zal je inwijden in de kunst van het chocolade maken.” Er wordt bedoeld dat je een kennisoverdracht krijgt. Dat is alles. Mocht je gegrepen worden door het alchemistisch proces.. dat is het teken dat je een inwijding kreeg. Vanzelf. En dan ben je de eerstkomende jaren nog niet uitgeleerd… Totdat je een professioneel chocolatier bent. En weer een nieuw kunstje wilt leren. Ben je weer de leerling.. Uh, je bent nooit uitgeleerd. Toch?

 

 

 

 

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoeken in deze site

Alle blogs