Vitamine B12, mijn ‘life saver’

Vanaf januari dit jaar (2014) neem ik vitamine B12 (plus foliumzuur) als supplement. Ik heb daar eerder over geschreven. Wil je dat verhaal eerst lezen, dan vind je dat hier.

In het blog wat nu voor je ligt.. schrijf ik over de klachten die ik had, wat er veranderd is, maar ook over de minder tastbare veranderingen die ik ervaar.
Ga er maar even voor zitten als je wilt…. en lees lekker verder!

Welke klachten had ik toen (december/januari) eigenlijk?

moe Ik wil graag dat de oorzaak van problemen wordt aangepakt. En ik wil geen lapmiddel. Jaren eerder had ik al moeten concluderen dat ik de stofwisselingsaandoening HPU had. Ik heb daarvoor de nodige supplementen gebruikt (Vitamine B6, zink en mangaan). Toch zorgde dit na een jaar nauwelijks voor verbetering. Nu ik eenmaal meer begrijp van de B12-deficiëntie (moeilijk woord voor iets dat niet werkt), zie ik ook dat er vaak een heel complex van aandoeningen is, waarbij B12-problemen het fundament vormen. Daarom wordt B12 ook wel de ‘koning van de vitamines’ genoemd.

Om dus de klachten op een rij te krijgen pakte ik gewoon de symptomenlijst van de website VitamineB12Nu erbij. En ik heb alle onderwerpen opgeschreven waar ik last van had. Toen ik klaar was stonden er maar liefst 25 dingen op mijn lijst! Van sommige had ik al mijn leven lang last. Van andere pas recent. Hieronder vind je de dingen die ik voor mezelf het belangrijkst vind. Je kunt op de onderwerpen klikken om meer te lezen.

De meest in het oog springende symptomen

Hooggevoeligheid
Hans Reijnen heeft dit uitgebreid beschreven op zijn website. Hij is gaandeweg meerdere types B12 ‘patiënten’ gaan onderscheiden, waarvan de hsp-er er een is die hij steeds vaker in zijn praktijk ziet. Ja, ik ben hooggevoelig (hsp = hoogsensitief persoon). Dat is niet zo vreemd en het is voor mij ook niet ongewenst anders kon ik geen sjaMama zijn, nietwaar? Het is niet negatief, maar wel belangrijk genoeg om bovenaan te zetten! Na vele lessen kon ik concluderen dat ik het altijd al ben geweest. Moeilijk ter wereld gekomen. Als klein kind om het minste of geringste spugen, ik kon de energieën om mij heen niet goed verdragen. Als tiener ging ik weleens naar een feestje en als de rest dan gezellig dronken werd, zat ik huilend op de wc ‘ik wil naar huis’. En ook in mijn latere leven kon ik opeens misselijk worden of een bonkende hoofdpijn krijgen door een bepaalde energie. Door mijn sjamaanse opleiding leerde ik dat wel duiden.

Heel vaak moeten plassen (ook ’s nachts)
Als kind moest ik al heel vaak plassen en werd al chagrijnig bij het vooruitzicht ergens heen te moeten waar geen wc in de buurt was. Vanaf het moment dat ik zwanger was van mijn eerste heb ik geen nacht meer normaal geslapen, ik werd drie tot vijf keer per nacht wakker en moest dan voor mijn gevoel liters plassen, ook al dronk ik niet veel ’s avonds.

Slecht slapen (meerdere malen per nacht wakker)
Slaap-apneu zit in de familie, ik vermoed dat ik het ook heb, maar hoop het met B12 op te lossen.

Gewrichtspijn, spierpijn en zenuwpijn
Geboren met een tweezijdige erfelijke heupafwijking, daaraan geopereerd, maar één heup is niet in de juiste stand terug gezet, met als gevolg slijtage. Dat doet pijn. En ook andere gewrichten gingen pijn doen. Zelfs in mijn handen. Vanaf het moment dat ik Reiki ging toepassen (ja, ik ook… ) gingen mijn polsen zeer doen. Alsof er kokend lood doorheen ging. Soms doen de gewrichten in mijn handen ook zeer.

Lage rugpijn (alsof mijn nieren in brand staan)
Sinds een jaar of drie, schat ik… ik dacht dat mijn nieren protesteerden.

Wisselend gezichtsvermogen
De ene dag zie ik scherp en de andere niet.

Duf gevoel
Niet alleen na inspanningen maar soms hele dagen een ‘hoofd vol watten’. Als ik ergens fietste waar ik een mooie groene weide zag, kreeg ik de neiging om af te stappen en in dat gras te gaan liggen pitten!

Moe na inspanning
Als kind al: als ik ging sporten was ik daarna helemaal uitgeput en zeker niet verfrist, zoals sommige mensen. Ik dacht op den duur dat ik hypoglycemie had.

Chronisch vermoeid
Logisch, als je voorgaande klachten bekijkt. En in diverse periodes in mijn leven. Als kind had ik al veel slaap nodig.

Bijkomende symptomen (ook niet leuk)

Ontstekingen
Diverse ontstekingen, altijd wel wat. Zelfs een keer twee jaar met een ontstoken teen gelopen die niet wilde helen! Ontstekingen op diverse plekken in mijn lichaam, niet alleen aan de uiteinden (tenen, vingers) maar ook van binnen, tot in mijn dikke darm aan toe. Sinds ik een meditatie heb gedaan om uit te zoeken wat mij ergens nog dwars zat (wat mij stak!) geen last meer gehad (behalve de darm, die is hardnekkiger).

Intoleranties voedingsmiddelen, hooikoorts
Voor zover ik weet, en dat kan inmiddels ook weer veranderd zijn; koemelk, rundvlees (het vet ervan), tarwe, suiker, paprika en bepaalde soorten rode peper. Nieuw: propolis (tot mijn grote spijt want ik maak propoliszalf maar kan die zelf niet gebruiken).

Huidziekte
Sinds mijn 18e last van psoriasis, in tijden van grote stress barst dit uit. Wordt erger naarmate ik ouder word. Zit in de familie.

Depressieve periodes
Bij vlagen altijd gehad, behalve als ik verliefd was én tijdens mijn zwangerschappen! Ik was meestal in staat om ze maar te nemen zoals ze kwamen en ze anders weg te redeneren. Jezelf dwingen tot activiteit is vaak een goede remedie (of lapmiddel). Natuurlijk heb ik door mijn sjamaanse studie al heel wat op dit vlak kunnen helen en opruimen.

Oorsuizingen (tinnitus)
Sinds een paar jaar was het niet meer stil in mijn oren. Ik dacht op de achtergrond de snelweg te horen. Ook als er geen snelweg was!

Lachgas gebruikt als verdoving
Volgens vitamineb12nu zorgt het gebruik van lachgas als verdoving voor een enorme dip in de b12 huishouding. Ik ben als kind diverse malen geopereerd en daarbij werd lachgas gebruikt.

Testen via de huisarts

Mijn partner en ik hebben beiden diverse bloedtesten laten doen. Onze beide huisartsen zagen geen aanleiding om die nog nader te bespreken. Zelf kunnen we niet alles interpreteren. Een paar dingen wél. De HoloTc  B12 in het bloed was niet lager dan de normen. Hier kun je lezen waarom dat lang niet alles zegt.

Bij mij was het homocysteïne te hoog, dat kan ook duiden op een probleem met de B12-stofwisseling (en foliumzuur tekort).
Voor een aantal stoffen, zoals vitamine B12 geldt: zit er genoeg van de actieve vorm in je bloed, dan wil dat nog niet zeggen, dat het ook tot in je cellen komt!
Verder laat ik het maar voor wat het is. De B12 suppletie werkt, dat merk ik!

Vanaf januari tot mei 2014

Hoera, ik ging B12 gebruiken! Ik gebruik de B12 plus foliumzuur (B11) van vitamineb12nu, het zijn tabletjes die onder de tong op worden genomen. Dit is naast injecties met de JUISTE vorm van B12, de allerbeste oplossing. Misschien is het zelfs beter, omdat je ze dagelijks neemt.
Na een periode van verslechtering (je gaat ervan ontgiften), voelde ik me langzamerhand niet meer zo moe en zeker ook wat helderder. Tot dit in maart-april weer minder werd. In mei was ik het zat en ik kreeg via de website de tip om de dosis te verhogen.

Een observatie hierbij is ook, dat ik na een heftige emotionele gebeurtenis een extra dip in mijn B12-huishouding lijk te krijgen. Waarna ook de psoriasis zich roert. Heftige emotionele gebeurtenissen zijn helaas niet altijd te vermijden. Het ligt er wel aan, hoe je ermee omgaat. Soms schiet je automatisch in ‘paniekmodus’, daar doe je niet veel aan. Waar ik wel invloed heb, zou ik moeten zorgen voor weinig stress in mijn leven..

Vanaf juni 2014

happy pills
Mijn ‘happy pills’!

Nu gebruik ik de dubbele dosis B12 al een paar weken en sinds kort zelfs de driedubbele! Gelukkig voel ik dat het weer de goede kant op gaat! In ieder geval lichamelijk. Mijn spierspanning wordt beter, het slapen gaat een beetje vooruit en vooral: ik ben niet meer zo duf in mijn hoofd!

Mentaal ben ik er nog niet helemaal. Eigenlijk heb ik weer voldoende energie om nieuwe dingen te gaan doen, maar in mijn hoofd is de rust er nog niet helemaal. En heb ik moeite met het idee dat ik dingen zou ‘moeten’. Ik wil he-le-maal niks ‘moeten’!
Wel voel ik dat mijn energetische trilling weer aan het verhogen is, ik voel me weer een stuk liefdevoller en kan gemakkelijker loslaten. Alleen tot actie komt het nog niet. Dat laat ik maar even, het verandert vast nog wel. En mijn ‘sabbatical’ is nog niet voorbij.. 😉

Hoe zit dat nu met B12-tekort? Korte feiten

B12-tekort is de populaire term. In de meeste gevallen betekent het, dat je lichaam helemaal niet (of tijdelijk niet) in staat is om B12 vanuit de INACTIEVE vorm om te zetten naar de ACTIEVE vorm (methyleren).
Er bestaan meerdere vormen van B12, een stuk of 6, waarbij er een aantal INACTIEF zijn en een aantal ACTIEF.
Omdat de meeste (huis)artsen in Nederland zich niet voldoende verdiept hebben in het onderwerp, zullen ze, áls ze dat al willen, in de meeste gevallen de verkeerde (inactieve) vorm van B12 voorschrijven.
Krijg je de INACTIEVE vorm van B12 (en dat zit ook in de INJECTIES die in Nederland worden gegeven), dan kan dat tijdelijk verlichting geven. Maar het kan ook tegen je werken en ervoor zorgen dat je lichaam nóg slechter de B12 gaat omzetten.
ZORG DUS DAT JE DE JUISTE VORM VAN B12 KRIJGT. En in een behoorlijk hoge dosis! En foliumzuur hoort altijd daarbij. Het verhaal daarover zou té gedetailleerd worden om hier nu op in te gaan. Op de twee websites kun je meer lezen:

Een detail over het slecht slapen

Mansel Lewis - oude vrouw raapt hout
Ik was oud en moederziel alleen. Takkenbos op mijn rug. Schuldgevoel.

Bij de onderwerpen las je dat ik vanaf de geboorte van mijn eerste geen nacht meer doorsliep. Dat heeft 10 jaar geduurd. Het veranderde in één moment, toen ik de Helende Reis deed. De Helende Reis lijkt erg veel op een sjamaanse trancereis vind ik.
Tijdens die Helende Reis kwam ik terecht in een vorig leven. Ik was daar een oude vrouw, die hopeloos alleen was. Ze scharrelde haar kostje bij elkaar door hout te sprokkelen (brandhout!). Haar hele gezin was verbrand in hun huis en ze vond dat zij daar de schuld aan had (of dat zo was, weet ik niet). Er moest toen gewerkt worden aan haar schuldgevoel en daarna kon de sessie worden beëindigd.
En vanaf dat moment sliep ik door. En niet alleen de eerste nacht, maar álle nachten!! Later ben ik me meer gaan verdiepen in de Helende Reis en heb ik ook een tijdje samen met twee therapeuten workshops gegeven.

Helaas is het verschijnsel van slecht slapen sinds vorig jaar (een kleine 8 jaar later) weer terug. Ik mag dus weer aan het werk.. en vermoed dat de aanvulling van de B12 ook zal helpen. Sinds het verhogen van de dosis lijkt het erop dat ik beter ga slapen, dus er is hoop!

Waar lijken al die symptomen toch op?

Deze symptomen vertonen erg veel gelijkenis met de zgn. ‘Ascentiesymptomen’. Denk daar maar eens over na! Hier de versie van 2014. En hier weer een wat andere versie, ook interessant.

Wat valt er nog te doen?

Als er niets meer te doen, is, is je leven klaar. Maar dit terzijde. Afvallen zou ook prettig zijn. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, meeste mensen die worstelen met hun gewicht weten er alles van. Ik heb zo mijn eigen oplossingen, die heel goed werken. Maar het vereist de juiste mindset en ik heb die nu nog niet. Komt wel! Er zijn trouwens ook veel mensen met B12 tekort die juist te mager zijn!Ze roept me weer...
Werken met het aspect van ‘dat het in de familie zit’. Nog meer healingswerk doen, met als thema’s de generaties, innerlijk kindwerk, voorouders, vorige levens.

Ondertussen roept mijn sjamanendrum mij na lange tijd weer..

Aanvullingen:

 • Lees hier deel 3 van mijn B12 verhaal

 • Hoe moeilijk het is om een vitamine B12 tekort/deficiëntie te herkennen, zelfs voor een voedingsdeskundige,  lees je hier in het blog van Yvonne van Stigt.

Enkele opmerkingen over de site vitamineb12nu.nl

Deze site is opgezet door iemand die veel baat heeft gehad bij de aanpak van CAM-arts Hans Reijnen. Hij merkte dat Reijnen geen tijd had voor de promotie. Daarom heeft hij dat opgepakt. Samen met Reijnen zijn precies de juiste supplementen ontwikkeld. Dat kost veel geld. Dus rijk zullen ze er niet mee worden denk ik. Bovendien zijn die supplementen niet duur en daar komt dan ook nog gratis verzending bovenop. De site biedt een schat aan informatie en bovendien kun je de eigenaar gewoon bellen als je met vragen zit.

moe?
Regelmatig voelde ik me zo. Gelukkig gaat het nu alweer een stuk beter!
Delen:

2 Replies to “Vitamine B12, mijn ‘life saver’”

 1. Caro schreef:

  Wat herkenbaar allemaal.. mag ik vragen wat je klachten waren tijdens de ontgifting?

  • sjaMama schreef:

   Hoi, als ik aan het ontgiften ben, ben ik juist extra moe en krijg ik allerlei spierpijntjes. Dat gaat op den duur over.
   Bedankt voor je reactie want ik bekeek het artikel weer eens en zag dat het in de loop der tijd slechter leesbaar was geworden dus dat heb ik gefikst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoeken in deze site

Alle blogs